Nišlije nemaju miran san od buke, komunalcima “vezane ruke”

Izvor: JužneVesti.com, 24.Apr.2017, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije nemaju miran san od buke, komunalcima “vezane ruke”

Zbog buke i glasne muzike koja dopire iz kafane “Amerikanac” u Kovanlučkoj ulici u Nišu, stanari obližnjih zgrada i kuća kažu da “nemaju miran san” i da se galama čuje radnim danima i vikendom posle dozvoljenog vremena. U Komunalnoj policiji kažu da oni kontrolišu samo radno vreme i emitovanje muzike u ugostiteljskom objektu, ali ne i jačinu buke.

Stanari zgrade koji žive pored kafane “Amerikanac” kažu da radnim danima posle 23 sata, a vikendom i do 3 nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ponoći, ne mogu da spavaju od muzike koja dolazi iz kafane, ali i od buke i galame koju prave gosti ispred nje.

Zovemo komunalnu policiju, ali oni vrlo često uopšte ne dođu. Nekad kad dođe neki policajac koji je savestan, on zabrani njihov rad, ali većina ne. Vikendom, a počnu u četvrtak, oni teraju do 3 ujutru, tako da ispred zgrade ne može da se ulazi i izlazi, dolazi taksi, deru se, sviraju, opšta halabuka. Mi nemamo mir u sopstvenom domu - kazao je jedan Nišlija.

Više puta su se, kažu, obraćali komunalnoj policiji, ali su ih oni uputili na Inspekciju za zaštitu životne sredine koja je zadužena za kontrolu buke. Međutim, troškove merenja morali bi da plate stanari, koji kažu da nemaju para za to i smatraju da su oni ti koji su "ugroženi i nemaju mir u svojoj kući već 4 meseca".

Svi stanari i levo i desno kuće, sve komšije se žale. Mi hoćemo da živimo mirno i imamo pravo na to. Ali nema ko da nas zaštiti, traže nama da mi platimo merenje buke. Ja koji sam oštećen i želim da živim mirno, ja da platim i da na primer mere tu buku i ako se to ponovi, šta opet - pita se stanar zgrade.

Portparol komunalne policije Milan Đorđević kaže da vrlo često kontrolišu ovaj deo grada, jer se Nišlije mnogo žale i prijavljuju, ali da do sada nisu izdali nijedan prekršajni nalog, iako je bilo mnogo kontrola. Dodaje da vlasnici kafane uglavnom poštuju Odluku o komunalnom redu, po kojoj inače komunalci postupaju.

Međutim, Đorđević kaže da komunalna policija "ne kontroliše jačinu buke" i oni mogu da reaguju samo ukoliko ugostiteljski objekat radi duže od propisanog radnog vremena ili se iz njega čuje muzika onda kada nije vreme za to.

Za kontrolu je zadužena Inspekcija za zaštitu životne sredine i Turistička inspekcija, dodaje, i samo oni mogu da kontrolišu da li je buka preglasna.

Mi kontrolišemo ovo što nam daje Odluka o komunalnom redu, članovi 88 i 89, znači radno vreme i emitovanje muzike, ne možemo da vršimo kontrolu da li je to preglasno. Mi smo tu krajnja izvršna instanca koja kontroliše i izdaje prekršajni nalog, a oni bi trebalo da obezbede sve te prethodne uslove da se van ugostiteljskog objekta uopšte ne čuje muzika - pojašnjava Đorđević.

Pravilo je da svi ugostiteljski objekti moraju da imaju izveštaj o merenju buke, dodaje, a prvo merenje plaća vlasnik objekta i ukoliko on ne prelazi dozvoljene vrednosti svako naredno merenje mora da plati onaj ko prijavljuje buku.

Onaj ko prijavi buku ne plaća merenje komunalnoj policiji, nego ovlašćenoj organizaciji, a to je kod nas uglavnom Institut “1. Maj” koji vrši merenja buke. Ne može da se opet nalaže vlasniku da plati ta merenja, to čak nije ni mala cifra, a neko mora da plati ta merenja. Prvo svakako plaća vlasnik, odnosno odgovorno lice - objašnjava Đorđević.

Ako merenja buke pokažu neke vrednosti koje nisu dozvoljene, dodaje, ugostiteljskom objektu Inspekcija za zaštitu životne sredine nalaže da obavi zvučnu izolaciju ili uradi nešto da se buka van objekta ne čuje.

Posao Turističke inspekcije je da kontroliše da li ugostiteljski objekti ispunjavaju sve potrebne uslove, a jedan od njih je da se van objekta ne čuje muzika, da postoji zvučna izolacija, da noćni bar nema baštu i slično.

Nišlija Mladen Milić, međutim, kaže da je pre desetak dana dobio prekršajni nalog zbog buke u stanu, a da su Komunalni policajci "neposrednim opažanjem" procenili da je muzika u njegovom stanu u 17:15 popodne bila preglasna, što su i naveli u nalogu.

Iako nisu imali nikakve merne instrumente za jačinu buke, napisali su mi prekršajni nalog po kome sam bio dužan da platim kaznu od 5.000 dinara, ili duplo manju ukoliko je izmirim u roku od 8 dana. Kada sam ih pitao koliko je bila glasna muzika u decibelima, rekli su da oni to ne mere i da je njihova slobodna procena dovoljna da me kazne - govori Milić.

Ovaj Nišlija kaže da je, iako je imao u planu da se žali na ovaj prekršajni nalog ipak odustao od toga i platio polovinu od celog iznosa u roku od 8 dana, zbog toga što bi, kako kaže, samo ulaganje žalbe bilo neisplativo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.