Niške učenice u vrhu na 4. NIS Olimpijadi iz ruskog jezika

Izvor: RadioCity.rs, 31.Maj.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niške učenice u vrhu na 4. NIS Olimpijadi iz ruskog jezika

Na ovom takmičenju, u četiri kategorije, nagrađuju se samo prva tri mesta i bira ukupan pobednik Olimpijade, tako da su učenice niških gimnazija zabeležile ogroman uspeh pokazavši izuzetno znanje plasmanom među 5 najboljih koje su pozvane na usmeni deo.
Kristina Nikolić, maturantkinja Prve niške gimnazije "Stevan Sremac"  je ove godine zauzela 2. mesto na Republičkom takmičenju iz ruskog jezika i to je bila kruna njenog uspeha nakon četvorogodišnjeg školovanja u gimnaziji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Na vrhu te liste bila je i kao učenica 8. razreda. U međuvremenu je uporno radila na svom usavršavanju i bila izuzetno aktivna u oblasti ruskog jezika u svojoj školi, uzevši učešće u raznim manifestacijama.
Tako je jedna od zaslužnih i za 3. nagradu za popularizaciju ruskog jezika na međunarodnom takmičenju grada Belgoroda. Prošle godine na 3. NIS Olimpijadi Kristina je takođe bila u vrhu liste, a ove godine joj je treća nagrada izmakla za poen.

Iako ima blagog razočarenja zbog izostanka nagrade, nakon napetosti u iščekivanju rezultata, jer su u ovom takmičenju svi krugovi do finalnog, usmenog dela,  eliminatorni, iako je bilo problema u organizaciji i odlaganja početka drugog eliminacionog kruga, a prvi nimalo lak gramatičko-leksički test rađen samo sat-dva nakon što su učenici doputovali u Novi Sad, zadovoljstvo možemo pronaći u jednom - a to je da je ovakav plasman ipak potvrdio znanje, što je valjda najvažnije.

Anđela Pavlović, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković" je takođe bila uspešna na Republičkom takmičenju, a na 4. NIS Olimpijadi u svakom krugu u vrhu liste. I ona se, poput Kristine, može pohvaliti odličnim poznavanjem ruskog jezika,  zadivljujućim za srednjoškolku koja je 4 godine imala samo dva časa nedeljno ruskog u sklopu nastave drugog stranog jezika. 
I ostale niške takmičarke,  poput Teodore Denić iz gimnazije „Bora Stanković“, kojoj je prošle godine izmakla nagrada opet za poen, Jasne Stojanović i Teodore Terzić iz „Pravno poslovne škole”, kao i Anđele Mitrović iz Gimnazije „Svetozar Marković“, pokazale su odlično znanje. Među brojnim takmičarima iz Srbije, Crne Gore i Bosne, uspešno su prošle prvi eliminacioni krug.

Kristina i Anđela su maturantkinje i na osnovu dosadašnjih uspeha pokazuju da će biti i uspešni studenti, a njihove profesorke veruju i da će znanje stečeno u gimnazijama nadograđivati i dalje i uspešno iskoristiti, dok ostale učenice imaju mogućnost učešća na ovom takmičenju i narednih godina.

NIS Olimpijada iz ruskog jezika održana je 4. put.  Međunarodnog je karaktera i svrstana je u katalog zvaničnih takmičenja Ministarstva prosvete. Cilj ovog takmičenja je da okupi učenike koji izučavaju ruski jezik kako bi proverili svoje znanje, a sa druge strane to je i prilika da se učenici druže i zajedno učestvuju na svečanosti i u programima kojima se popularizuje jezik koji izučavaju u školi.
Svi dobitnici zaista zaslužuju čestitke. Ipak, organizatorima i donatorima, uz zahvalnost na podršci, na takmičenju koje popularizuje ruski jezik na našim prostorima i nagrađuje najbolje učenike, pojedini nastavnici ruskog jezika uputili su i po koju sugestiju.
Organizatori bi trebalo da razmotre termine rešavanja eliminacionih testova, dakle da ih učenici rade odmorni i rasterećeni, a ne  “pravo iz autobusa”,  da je nedopustivo pomeranje termina i neizvesnost početka rada testova, ali i malo više motivacije za one koji dođu do poslednjeg kruga, a ne osvoje jedno od prva tri mesta, makar pohvalnicom koja će ih razlikovati od učesnika koji nisu uspeli da se plasiraju tako visoko, kažu neki od nastavnika.

Na kraju dvodnevnog boravka u Novom Sadu, takmičenja koje se prvog dana odvijalo u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, a drugog dana u prostorijama kompanije "NIS", održana je svečana Akademija i uručenje nagrada najboljima, ne samo iz oblasti ruskog jezika, već i najboljim fizičarima i hemičarima sa takmičenja “Enegrija znanja”.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.