N1 u poseti centru u Nišu gde su smeštena deca izbeglice

Izvor: NiskeVesti.rs, 09.Feb.2016, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N1 u poseti centru u Nišu gde su smeštena deca izbeglice

U Srbiji su deca izbeglica koja putuju sama pod posebnim tretmanom, i uz stalni nadzor. Nalaze se u dva centra, a ekipa N1 bila je u niškom gde trenutno boravi grupa od deset maloletnika koji putuju iz Alžira i Maroka.

“Sa ocem sam se čuo, ali mu ništa ne govorim. Da ne bi brinuli, kažem da sam dobro”, kaže nam jedan od mališana a na pitanje da li je zaista dobro odgovara: “Sada jesam”.
Sada je u Centru za smeštaj maloletnih stranaca u Nišu. Ovaj šesnaestogodišnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << iz Alžira je krenuo krajem decembra. Ispod oka ima modricu, uspomena na put kroz Makedoniju, gde su ga napali.
“Imali su pištolje! Njih četvorica, mafija, napali su mene i mog prijatelja”, kaže on.
Strah, visoka anksioznost, postraumatski stres, zastupljeni su, prema istraživanjima, kod 80 odsto dece na izbegličkom putu.
U ovom Centru čuli su različita svedočenja, ali kažu da ih je najviše potresla priča trinaestogodišnjaka iz Sirije. Taj dečak nije mogao da spava i govorio je kako kada legne, vidi čudovišta.
“Naravno, mi smo se potrudili da porazgovara sa dečjim psihijatrom gde je otkriveno da je preživeo bombardovanje u blizini Damaska. U bombardovanju je stradala njegova majka i ujak, gde je on sakupljao delove tela svoje porodice”, kaže nam Sanja Živković, rukovodilac Centra za smeštaj maloletnih stranaca.
Opširnije na N1 Info

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.