Muzički festival na Bubnju uzburkao javnost

Izvor: JužneVesti.com, 29.Jun.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzički festival na Bubnju uzburkao javnost

Odluci organizatora da Festival elektronske i rok muzike “Pozitiv” održe jula na spomen-kompleksu Bubanj u Nišu, gde je streljano više od 10.000 ljudi, oštro se suprotstavio deo javnosti, a dozvolu za to zasad nije dao ni Republički zavod za zaštitu spomenika.

Mišljenja građana i stručne javnosti su podeljena i na društvenim mrežama se već danima raspravlja da li je stratište adekvatno mesto za ovakav događaj.

U Niškom kulturnom klubu  >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << smatraju da je nedopustivo ovakvo dešavanje na pomenutoj lokaciji.

Ne sumnjamo u dobre namere organizatora, koji želi ne samo da zaradi već i da iskoristi infrastrukturu Spomen-parka koja mu se učinila zgodnom i lako upotrebljivom. Ali tamo gde leži ovoliko duša ništa nije lako i sve je u svojoj posebnoj dimenziji obavezujuće i napravljeno sa idejom da služi svrsi odavanja pijeteta žrtvama jedne sulude ideje - kažu u Niškom kulturnom klubu.

I istoričar Nebojša Ozimić, koji je i pomoćnik direktora niškog Narodnog muzeja, kaže da "razume želju organizatora, ali da je odabir mesta vrlo problematičan".

Organizatori su mi objasnili svoj koncept i da festival ima i edukativni karakter, tako da sve to za mene „pije vodu“, osim muzike. Lepa je akcija, treba je podržati, ali sa drugom vrstom muzike - kaže Ozimić.

Jelena Rudić i Sebastijan Krstić iz agenciji "Pozitivni" tvrde da održavanjem festivala ne samo da se ne skrnavi ovaj spomenik, već će to biti i prilika da se mladi "edukuju o tome šta predstavlja ovaj spomen-kompleks i koliko je zapravo značajan".

Većina mladih sugrađana vidi Bubanj kao mesto za roštiljanje i ne zna šta se tamo dogodilo, ni šta simbolizuju tri pesnice, a u medijima se već godinama predstavlja kao izletište. Za ovaj spomenik se ne zna dovoljno ni u Nišu, ni u Srbiji, ni u inostranstvu. Samim tim, zaboravljene su i žrtve rata streljane na ovom mestu - kažu organizatori.

Zato će, navode oni, festival imati i edukativni karakter, pa će na horizontalnom postolju pored spomenika biti prikazivani slajdovi o značaju ove lokacije, a na video-bimovima dokumentarci o Bubnju, između ostalog i “Priča o slobodi”.

Na ulazu u festivalski prostor posetioci će imati priliku da kupe karanfil i polože ga u spomen žrtvama na za to predviđeno mesto, a biće odštampano i podeljeno 20.000 flajera koji će na jednoj strani sadržati informacije o memorijalnom parku i šta se tu desilo tokom Drugog svetskog rata - tvrde oni.

Osim toga, oni su obećali da će popraviti i postaviti rasvetu, popraviti dovod i sprovesti vodu za piće, kao i postojeću parkovsku opremu i očistiti park pre, u toku i nakon festivala.

Iako organizatori „Pozitiv festa“ tvrde da je „nakon konsultacija i podrške niškog Zavoda za zaštitu spomenika odlučeno da lokacija festivala bude park na Bubnju“, direktorka Elena Vasić Petrović kaže da se u Nišu ni o čemu nije odlučivalo.

Naime, kako objašnjava, pošto ima status "Spomenika od izuzetnog kulturnog značaja", Bubanj je u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Zahteve koji nisu u našoj nadležnosti prosleđujemo njima na odlučivanje. Isto je učinjeno i sa zahtevom za festival "Pozitiv", koji smo primili još pre nekoliko meseci - kaže Vasić Petrović.

Nije moguće izdati dozvolu za takvu vrstu događaja pošto se radi o prostoru stradanja na kom nisu predviđene manifestacije koje nisu povezane sa obeležavanjem tragičnih događaja koji su se desili na toj lokaciji tokom Drugog svetskog rata - navodi se u odgovoru Republičkog zavoda.

Organizatori su, nakon što im Republički zavod nije dao saglasnost, poslali i novi dopis na istu adresu, ovoga puta sa detaljnim obrazloženjem ciljeva i načinom organizacije. Jelena Rudić kaže da očekuje odgovor vrlo brzo.

Očekujem da do kraja dana, eventualno sutra dobijemo odgovor - kaže Rudićeva.

Tada će se znati, objašnjava ona, da li će se festival održati na Bubnju ili na nekoj drugoj lokaciji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.