Miši Janketiću nagrada Pavle Vuisić

Izvor: RadioCity.rs, 21.Avg.2014, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miši Janketiću nagrada "Pavle Vuisić"

Gluma je težak posao, ali i mogućnost da se bavite igrom koja vas čini plemenitijim i promišljenijim, izjavio je u jednom razgovoru Mihajlo Miša Janketić. Iza njega je mnogo pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a samo neke od njih su uloge u „Otpisanima“, „Sivom domu“, „Kolubarskoj bici“, „Porodičnom blagu“.
Za ulogu Ljube Vrapčeta, koju je Miša Janketić odigrao davne 1969. godine u predstavi "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića, njegov kolega >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Ljuba Tadić, koji je i sam bio deo "prokažene" predstave, rekao je da je jedna od najlepših u Mišinoj karijeri.
Predstavu je režirao Bora Drašković na sceni Jugoslovenskog dramskog, a s tom konstatacijom bi i danas bili saglasni svi oni što su imali retku priliku da našeg velikog glumca vide u jednom od - pet izvođenja, pisale su svojevremeno Novosti.
Prema sopstvenom izboru neke od najvažnijih uloga su mu Igo u "Prljavim rukama", Ljuba Vrapče u "Tikvama", predstava "Tramvaj zvani želja" i Vojvoda Mišić u „Kolubarskoj bici“, pa i deda u "Kaj sad".
„Inače, najveća glumačka dostignuća napravio sam u predstavama Dejana Mijača i njegovog najboljeg učenika Egona Savina. Ovaj je odabir malo rigorozan, ali je i istinit“, rekao je pre godinu dana za Večernje novosti, Miša Janketić.

Ove godine ulazi u svoju 54. pozorišnu sezonu sa devet predstava na beogradskom i novosadskom repertoaru, i priznaje da ponekad oseti umor. Kako je tada izjavio za Novosti, kao glumac je prevalio milione kilometara gostujući po zemlji i Evropi, pa mu je ponekad i put do Požarevca velika muka. Ali, kada se podigne zavesa i izgovori prvu reč na sceni, on je srećan čovek!
Mihajlo Miša Janketić dobitnik je i nagrade Dobričin prsten 2003. godine, a ove 2014. njegove kolege glumci su odlučili da mu dodele nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu „Pavle Vuisić“.
Nagrada se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, dela akademskog vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.
Ovo značajno priznanje, svojevrsni domaći Oskar, ima karakter nagrade za životno delo. Nagrada je prvobitno nosila ime "Slavica", a od 1994. godine nosi ime velikana srpskog glumišta, Pavla Vuisića.
Ona se, po tradiciji, uručuje na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu pred publikom i u prisustvu svih glumaca i gostiju Festivala.


Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.