Medicinska kastracija u cilju lečenja silovatelja i pedofila

Izvor: RadioCity.rs, 20.Okt.2014, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinska kastracija u cilju lečenja silovatelja i pedofila

Dušan Milisavljević je pokretanjem ove inicijative, dopune krivičnog zakona koja podrazumeva medicinsku kastraciju pedofila i silovatelja povratnika, imao želju da otvori ovu osetljivu temu i da ponudi rešenje za sprečavanje seksualnog nasilja nad decom. Kao zastupnik interesa dece, Milisavljević poziva javnost da ga podrži kako bi ova dopuna krivičnog zakona bila usvojena.
„Ja želim da isprovociram javnost da nađemo najbolje rešenje. Ne tvrdim da je moj predlog najbolji, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << kažite kako da sprečimo monstrume da vrše seksualno nasilje nad decom? Ti ljudi se, posle određenog perioda provedenog u zatvoru puštaju na slobodu i nakon toga oni su još svirepiji i još veća opasnost na ulici, nego što su bili pre kada su počinili prvo krivično delo“ poručio je Dušan Milisavljević, narodni poslanik iz Niša.
Prema krivičnom zakoniku u Srbiji maksimalna kazna zatvora za pedofila je 10 godina. Međutim, oni neretko izlaze na slobodu nakon samo nekoliko godina, i postaju povratnici kao počinioci istih krivičnih dela.

Medicinska kastracija, kako smatra Milisavljević, lekar ORL-a, za pedofile i silovatelje predstavljala bi lečenje. Psihijatrijskim tretmanom i suprimiranjem njihovog libida sprečilo bi se da ove osobe budu potencijalna opasnost po izlasku iz zatvora.
„Mi njih lečimo. To su bolesne osobe koje imaju problem u glavi, i koje imaju problem sa seksualnim nagonom“, rekao je Dušan Milisavljević.

Podrška iz Makedonije
Podrška za ovu inicijativu stigla je iz Makedonije, gde je Prva dečja ambasada u svetu „Međaši“ podnela sličan predlog, koji su i političari usvojili.
„Međaši“ su podneli 4 predloga, od kojih su 3 usvojena februara ove godine u Skupštini Makedonije, i njihova inicijativa treba da počne da se primenjuje u praksi.
Prihvaćeni predlozi su kazna zatvora za silovatelje i pedofile od minimum 15 godina i doživotna kazna ukoliko je život deteta doveden u pitanje. Druga dva predloga su obavezna hemijska kastracija i uvođenje Centralnog registra. Centralni registar je dostupan svim građanima i u njemu se nalaze lični podaci dosad osuđenih počinilaca, a od 2006. godine upisano je oko 200.
Jedini predlog podnet Skupštini Makedonije koji nije prihvaćen je nošenje GPS lokatora, čime bi policija u svakom trenutku imala uvid u kretanje zločinaca.
Hemijska ili medicinska kastracija nije telesno kažnjavanje i ne narušava zdravlje, a Dragi Zmijanac, osnivač Prve dečje ambasade u svetu, smatra da je obostrano korisna za društvo.

„Ovo je humana mera i mislim da pomažemo i pedofilu i detetu. Pedofilu jer nije sposoban sam da kontroliše svoj nagon i libido, a detetu da ne bude nova žrtva ovog najgrozomornijeg krivičnog dela“, rekao je Dragi Zmijanac, direktor i osnivač Prve dečje ambasade u svetu „Međaši“.
Prema nekim svetskim podacima svaka peta devojčica ili svaki peti dečak su barem nekada u životu bili seksualno zlostavljani ili uznemiravani. U 95% slučajeva su devojčice žrtve seksualnog nasilja, a 5% dečaci.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.