Lujza Hej na niški način

Izvor: NiskeVesti.rs, 23.Okt.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lujza Hej na niški način

Milena Bjelovuk je diplomirana pravnica. Dugi niz godina radila je u stomatološkoj komori u Nišu. Neki bi rekli da je imala sreće jer je radila u struci, ali ova naša sugrađanka je taj posao ostavila jer više sebe nije pronalazi na tom radnom mestu. Odlučila je promeni način života. Slučajnosti su je koje je od tada prate dovele su je do toga da ona postane jedini licencirani trener po metodologiji poznate amerikanke Lujze Hej. Naša sagovornica sada je postala i književnica sa već objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << jednom knjigom i drugom u pripremi.

 
Za Milenu Bjelovuk je problem izazov „Kroz ceo život pratili su me izazovi, i na privatnom, a kasnije i na poslovnom planu. Na svoj način sam se borila protiv njih i tragala za načinima kako da ih što bolje rešim. Prvi u nizu je bila knjiga Tajna, ali je najveći uticaj ostavila preporuka prijateljice o delima Lujze Hej- „Kako da izlečite svoj život“. Sa prvim stranicama sebe je pronašla u napisanim redovima. Čitala sam je u jednom dahu, a svakodnevno posećivala njen sajt na kojem je čitala dnevnu afirmaciju. To sam počela i da primenjujem, ali i da kupujem knjige“, kaže Milena.
2013. godina velikih promena u Mileninom životu „Zbog teških privatnih poslovnih trenutaka kroz koje sam tada prolazila, u torbi sam uvek nosila knjigu Lujze Hej koju je napisala sa Šeril Ričardson „Možete stvoriti izuzetan život“. Više od pola afirmacija znam napamet jer sam po nekoliko koristila tokom dana i ponavljala na putu od kuće do posla i nazad. Lujza mi je pomogla pa sam ja to počela da pričam i drugima i tada počela njima da bivam nadahnuće. Tada sam shvatila da je to ono što želim u svom životu“, ističe ona.
More, časopisi i Siniša Ubović „Teške privatne trenutke želela sam da zaboravim odlaskom na more. Leškarenjem na plaži i čitanjem novina videla sam oglas za poznatog našeg glumca Siniše Ubovića koji je licencirani trener za obuku trenera po metodi Lujze Hej. Po povratku u hotel, poslala sam mejl i tako krenula. Nisam razmišljala da se time bavim, ali sam otvaranjem edukativnog centra ipak odlučila da to bude moj poziv“, dodaje Bjelovuk.
Prvih godinu dana rada po metodi Lujze Hej „Dvodnevna intenzivna radionica sačinjena je od nekoliko celina koje se mogu izdvojiti i držati kao tročasovne radionice na određenu temu – opraštanje, zahvalnost, porodični odnosi...sve što nas boli. Dve dvodnevne radionice održala sam u Regionalnom centru za obrazovanje i bila je velika posećenost. Treći put sam odradila jednu po metodologiji Lujze Hej „Volite sebe, izlečite svoj život“ iz četiri celine. Organizovala sam i filmske večeri gde publici puštam film „Možete izlečiti svoj život“ i po završetku projekcije ostavim bar još sat vremena da razjasnim njihove nedoumice“, rekla je ona.
Metodologija Lujze Hej je deo popoularne psihologije stim što je ona jedna od prvih koja je insistirala da sami možemo svojim sopstvenim snagama kreirati svoj život. Menjajući sebe, možete promeniti sboj život. Imenom svojih stavova, svojih misli, reči i dela prema sebi, a onda prema drugima kreiramo svoj život. Ona insistira da se treba zagledati u sebe i ono što je broj jedan kod ove amerikanke je ljubav prema sebi.
Mi smo ovde došli da bismo nešto pružili svetu „Svi imamo svoje talente, daroviti smo na određeni način, dajemo nešto drugo, međusobno se dopunjujemo i svi smo jedno povezani nevidljivim nitima. Kad dajem sebi, ja vraćam sebi, ja to stalno pričam. Važno je da to davanje bude stvarno iskreno i od srca. Citiraću Andrića: Život nam vraća ono što drugima dajemo. Samo ono što je iskreno i čisto iz duše se računa.“, poručuje naša sagovornica.
Pisanje i saradnja sa omiljenim piscem „Svoju prvu knjigu afirmacija „Staze ka sreći i misli za svaki dan“ izdala sam za izdavačku kuću Vrane niškog novinara i pisca Branislava Jankovića čija sam sva dela pročitala i kojeg sam opet sasvim slučajno upoznala. Njih sam počela da pišem kada sam krenula da radim jer je tako najlakše da počnem da menjam svoje misli i uverenja tako se menjaju i reči koje izgovaramo. Može se početi od zahvalnosti- sreća je što je dan, a jedan dan jeste život i ovo što se sada dešava je život. Vrlo često nismo zahvalni za ono što imamo“, poručuje književnica.
Obuka traje nedelju dana. Postoji početni deo gde se obraćamo aplikacijom, pišemo motivaciono pismo, posle toga dobija se i obavezna literatura koju treba pročitati. To je sklop radionica koje je kreirala Lujza Hej, obavezna je i dvodnevna radionica. Posle toga sledi završni ispit koji pokazuje vašu spremnost.
Afirmacije za bolje sutra „Druga knjiga je u planu. Afirmacije će pratiti tekst koje će u stvari biti smernice kada koristimo neku od njih. Očekujem da će izaći naredne godine jer ću do tada imati napisan ceo materijal, sve ono što želim da poručim nekome“, najavila je autorka.
U Srbiji ima 22 licencirana trenera koji rade po metodologiji Luzje Hej. Milena Bjelovuk je jedina u Nišu.
 

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.