Gradonačelnik Niša se izvinio investitoru iz SAD, gradnja stoji tri godine

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Okt.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Niša se izvinio investitoru iz SAD, gradnja stoji tri godine

Slavkovićeve tvrdnje su netačne i ja se, kao odgovoran čovek i gradonačelnik svih Nišlija, izvinjavam zbog nastale situacije i eventualnih neprijatnosti - rekao Zoran Perišić

Uvidom u dokumentaciju projekta „Novi Niš“, na lokaciji bivše kasarne „Bubanjski heroji“, nedvosmisleno je utvrđeno da je bankarska garancija investitora, američke kompanije „Clean Earth Capital“, izdata 18. aprila 2012. i da važi do 2016. godine. Administrator garancije je Narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << banka Srbije, a korisnik Grad Niš - potvrdio je u petak gradonačelnik, prof. dr Zoran Perišić, povodom nedavnih izjava svog zamenika, Ljubivoja Slavkovića, da pomenuta garancija ne postoji, na šta je oštro reagovao njihov direktor, Filip Bej.

- Slavkovićeve tvrdnje su netačne i ja se, kao odgovoran čovek i gradonačelnik svih Nišlija, izvinjavam zbog nastale situacije i eventualnih neprijatnosti koje su prouzrokovane našim partnerima - istakao je Perišić.

Podsetimo, Amerikanci su na licitaciji - održanoj u decembru 2011. - 15 hektara kupili po početnoj ceni od milion i po evra, obavezavši se da će na ovoj lokaciji izgraditi i 21.000 kvadrata stambenog prostora. To bi, kao i oko 160 hektara zemljišta koje je Niš trebalo da obezbedi, bilo nadoknada Vojsci Srbije za ustupljenu bivšu kasarnu... Po tadašnjim najavama Filipa Beja, investicija je „teška“ 60 miliona evra i izgradnja „Novog Niša“ trebalo bi da traje između osam i deset godina.

Međutim, ni tri godine od prodaje, teren se još raščišćava i građevinski radovi nisu počeli, a najnovije obećanje investitora je da će izgradnja prvih stambenih zgrada startovati početkom naredne godine.

Ocenivši da je za sporu realizaciju ove investicije delimično kriva i domaća administracija, gradonačelnik Perišić je naveo i primer dugo odlaganog izmeštanja jednog visokonaponskog voda, kako bi moglo da se nastavi neophodno rušenje zatečenih objekata. S obzirom na to da je Vojska za ustupljenu kasarnu već trebalo da dobije deo stanova, a grad zbog kašnjenja ne može da ispuni obaveze, jer ne raspolaže stambenim prostorom, najverovatnije će doći do redefinisanja Ugovora.

DVA MUZEJA

IZMEĐU Grada i Vojske Srbije, u međuvremenu, postignut je i načelni dogovor o ustupanju bivše kasarne „Filip Kljajić“, koja bi do 2018. trebalo da bude pretvorena u Narodni muzej Niša. U opticaju je i ideja da se pod istim krovom nađe i Vojni muzej...

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.