Film Žena u crvnom, koprodukcija Marije Dubin i Niške televizije

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Okt.2014, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film ''Žena u crvnom'', koprodukcija Marije Dubin i Niške televizije

Kratki umetnički film “Žena u crvenm – arija morskog konjića” danske umetnice Marije Dubin premijernu svetsku premijeru imao je sinoć u niškom bioskopu Kupina.

Film je rađen u koprodukciji danske umetnice i Niške televizije, a Marija kaže da premijera predstavlja ostvaranje sna koji je počela da sanja još pre 25 godina i dodaje da je prezadovoljna reakcijama.

Marija Dubin je ostvarenje svog dugogodišnjeg sna obeležila na spektakularan način, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << pa je tako za svetsku premijeru svog filma želela i malo holivudskog glamura. Puna sala bioskopa „Kupina“ govori tome da je publika mesecima s nestpljenjem očekivala da pogleda film koji je sniman na prostoru kasarne “Bubanjski heroji”. Iako je ideja nastala pre četvrt veka, Marija je rešila da je pretvori u stvarnost tek kada je na poziv prijatelja došla u grad na Nišavi da učestvuje u projektu “Novi Niš” koji predviđa izgradnju „grada u gradu“ u nekadašnjoj kasarni. Upravo je ovo mesto inspirisalo da napravi umetnički film.

Film je sniman u junu i julu, a montaža i postprodukcija završeni su u septembru u Niškoj televiziji. Jedan od najtežih zadataka bio je da se odabere idealna žena u crvenom, a od 100 pripadnice lepšeg pola koje su se prijavile izbor je pao na Jovanu Parlić kojoj je ovo prva uloga u životu.

Na filmu je radilo više od 200 ljudi, među kojima su direktor ftografije Niške televizije Vladan Damnjanović i montažer Darko Petrović. Ariju morskog konjića peva Matilde Valevik, operska diva koja nastupa u Londonskoj kraljevskoj operi, a diriguje Nišlijka Milena Injac, profesor na niškom Fakultetu umetnosti.

Nakon premijere, publika u sali dobila je priliku da sa ekipm porazgovara o motivima, snimanju, ali i umetničkim i filozofskim porukama koje ovo delo šalje. Kako je najavljeno, film će uskoro biti prikazan u Kopenhagenu, kao i na mnogim drugim festivalima širom sveta koji se bave ovakvom vrstom umetničkog izraza.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.