Izvor: RadioCity.rs, 25.Jun.2016, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival „Krokodil“ u niškom Pozorištu lutaka

Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu - bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Sofa intervjui i čitanja biće dinamički isprepletana s video radovima Ciklotrona, Njuz.neta i The Books of Knjige.
„Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu“, poručuju organizatori.

KROKODIL će u Nišu i Beogradu predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz zemalja kao što su Kipar, Jermenija, Nemačka, Grčka, Finska, Velika Britanija, Holandija.
Domaći pisci koji će se predstaviti niškoj publici su Svetislav Basara, Rumena Bužarovska, Vladimir Tabašević. Takođe posetioci „Lutkarskog“ pozorišta imaće priliku da vide i sedam inostranih pisaca, Ruzanu Voskanjan iz Jermenije, Aleksandera Mihojca iz Austrije, Konstantinosa Papageorgiua i Irini Margariti iz Grčke, Ingmara Balode iz Letonije, Hanele Mikaela Taivasalo i Henrika Tavi iz Finske.
Do sad je održano šest letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće sto dvadeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.
Humanitarni kakater festivala
Drugu godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm Fondacija. Njihov zajednički projekat Produži život ima za cilj podizanje svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa, jer su dvadeset puta veće šanse da tokom života dobijemo organe nego da budemo donori. Učesnici KROKODILA pozvaće sve goste da budu humani i odgovorni te postanu ponosni vlasnici donorskih kartica.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.