„Enklava“ i „Gorčilo“ ispunili Letnju pozornicu

Izvor: RadioCity.rs, 28.Avg.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Enklava“ i „Gorčilo“ ispunili Letnju pozornicu

Publika je pretposlednje festivalske večeri na Letnjoj pozornici najpre pogledala film „Enklava“ u kome jednu od uloga igra Anica Dobra. Naša popularna glumica uvek rado dolazi u Niš i kaže da izuzetno poštuje glumački Festilval u našem gradu.
„Neću biti ni prva ni poslednja, a verovatno sam milionita, koja ponavlja kako je grad Niš specijalan kada dočekuje svoje glumce. Čestitam gradu na 50. jubilarnom festivalu i neka ih bude još mnogo, mnogo“, rekla je u studiju City >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << radija na Letnjoj pozornici Anica Dobra.
Film koji može delovati kao teška priča zbog samog naziva „Enklava“ i zbog same teme filma, Anica Dobra doživljava sasvim drugačije - kao film o onome što je najsvetlije i najplemenitije u svima nama.

„Film govori o ljubavi, o prijateljstvu, a ono kako mi doživljavamo sve to, zapravo izaziva u nama emociju. To nije teška emocija, to je više katarza. I ako neko sa projekcije izađe sa suzom u oku, to nije zato što je film težak, nego zato što je katarzičan, zato što tolazi do oslobađanja dobrih emocija“, rekla nam je Anica Dobra.

U omnibusu „Jednaki“, koji se sastoji od 6 različitih priča koje nam donose sudbine različitih junaka, a bave se društvenom odgovornošću i dečijim pravima, jednu od uloga igra i Nela Mihajlović, koja je pre dve godine u Nišu dobila „Caricu Teodoru“ za ulogu majke Stane u filmu "Led". Glumica, koju je tada i publika izabrala za najbolju glumicu Festivala kaže da voli i poštuje glumački Festival i uvek sa puno ljubavi dođe da se pokloni niškoj publici. Govoreći o omnibusu „Jednaki“, istakla je važnost teme kojom se film bavi, kao i važnost svake priče pojedinačno.
„Svaka priča tretira jedno od prava deteta po Povelji UN. Ja igram u priči „Sofija“, koja se bavi zlostavljanjem dece u porodici, a ostali filmovi tretiraju maloletničke brakove, decu sa invaliditetom, Rome na ulici koji prose, život u izbeglištvu i drugo. Cilj filma je da usmeri pažnju ljudi na decu oko sebe, da ne okrećemo glavu, da ih primetimo . Teme su teške, ali vrlo edukativne“, rekla nam je Nela Mihajlović.
Publika na Letnjoj pozornici ostala je do kraja večeri i sa oduševljenjem ispratila film „Gorčilo“. Ogromnim aplauzom pozdravila je deo glumačke ekipe. Među njima su uz Milutina Mimu Karadžića, bili i Mladen Nelević i Andrija Milošević.
Utiske o filmu, ali i festivalu, oni su zatim podelili i sa slušaocima City radija, u našem otvorenom studiju na Letjoj pozornici. Mladen Nelević koji je prvi put u Niš došao 1983. godine sa filmom „ Pismo glava“, kada je dobio nagradu za debitanta. Od tada nosi lepu sliku o Nišu i Festivalu. On smatra što je zvanični program ovogodišnjeg Festivala upravo filmom „Gorčilo“ završen jer se publika razgalila i sa lepim osećanjima i osmesima napustila Letnju pozornicu.

„Ja bih rekao da film nosi neku radost života. Mi smo ovu komediju radili iz radosti, ne za Festivale i nagrade, već za publiku.To nam je bio cilj i vidim da je ostvaren. Publika je sjajno reagovala i pozdravila film, a mi smo svi srećni zbog toga“, rekao je Mladen Nelević za City radio.
Andrija Milošević, koji osim u „Gorčilu“ igra i u filmu „Mali Budo“, prezadovoljan je zbog uspeha oba filma kod niške publike. U "Gorčilu" ima ulogu simpatičnog seoskog prevaranta, koga, kaže Andrija, možemo prepoznati u raznim sredinama.
„Reditelj Milan Karadžić i ja smo zajedno radili na liku, uglavnom zajedno stvaramo. Ja uvek kada pravim likove, nikada ih ne stvaram mentalitetski, već tako da ih svi prepoznaju. Ovo je komedija koju publika voli, a nije lako napraviti komediju. Suštinski mislim da se ona vraća na velika vrata, jer komedija je održala i pozorište i film“, rekao je Andrija za City radio.

Film „Gorčilo“ zatvorio je zvanični program ovogodišnjeg festivala, a jedan od njegovih junaka Mima Karadžić kaže da je to lepo i logično, jer je ovaj film i rađen za publiku, a da je puna Letnja pozornica to sinoć i potvrdila.
„Ovo nije prvi festival koji zatvaramo, a zašto. Zato što je tada prepuno, svi dođu da vide ovaj film. Mi ovo radimo za punu salu i svuda smo i imali punu salu. Očigledno je to kazna. Onda nemate nagrade.To je tako. Moram da priznam, da nije to ni toliko bitno. Značajno i bitno je da dođeš, a onaj aplauz koji smo dobili na Tvrđavi, to je najveća nagrada, veća od svake koja bi se mogla očekivati od ovog ili bilo kog drugog festivala“, rekao nam je Mima Karadžić, veoma zadovoljan prijemom u Nišu.

Zvanične nagrade biće uručene večeras na svečanom zatvaranju Festivala, a tada ćemo i saznati ko su ovogodišnji laureati. Nakon svečanog programa i uručenja festivalskih nagrada publika će videti dva gostujuća filma, koja će imati svoju svetsku premijeru. Prvi je „Panta Draškić- Cena časti“, Petra Ristovskog, a drugi film koji je radila niška ekipa je „Stari Niš-Moj Niš“, čiju režiju potpisuje niški glumac i reditelj Miroljub Nedović - Riki.
Razgovore sa glumcima svake večeri uživo iz studija City radija na Letnjoj prozornici u Tvrđavi omogućili su Emax Fashion i DM drogerije.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.