Disk-džokeji i klubovi su još 60-ih bili popularni u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 29.Sep.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Disk-džokeji i klubovi su još 60-ih bili popularni u Nišu

Ovaj deo priče je povezan i sa niškim korzoom. Korzo se protezao duž Voždove ulice i njime su momci i devojke, ali i njihovi roditelji, kuražno špacirali do veoma ozbiljnih 9 sati uveče. Krajem 60ih i početkom 70ih proširen je uličicom Vladimira Nazora (sadašnja Generala Tranijea) pored hotela „Niš“ (sadašnji „Grand“). Tu uličicu su svi nazivali Hipi dolina.
U samom hotelu Niš otvorena je diskoteka „Brandebus“ koja se uskoro pretvorila u „Disko 13“, mesto koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << će sve do današnjih dana zauzimati gotovo kultni status u sećanjima Nišlija. U čemu se popularna „Trinaestica“ razlikovala od drugih, sličnih mesta ne samo u gradu nego i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji? Upravo to mesto je u koncept disko klubova uvelo spretnu kombinaciju živih nastupa bendova i DJ-eva kao svojevrsnih domaćina programa, sposobnih da odabirom ploča vrše pravi uticaj na posetioce.

Kako na svom FB profilu piše dobri poznavalac DJ scene u Nišu, Dejan Gavrliović - DJ Funky Junkie, disk džokeji tadašnje „Trinaestice“ bili su poznati po tome što su među prvima u bivšoj Jugoslaviji puštali soul, funk i R&B. U nastavku teksta Gavrilović zapaža da je jedan od ključnih doprinosa tadašnje generacije i publike koja je izlazila u „Disko 13“, taj što su na svoje potomke vršili snažan edukativni uticaj, učeći ih da slušaju i vole muziku koju su i sami slušali, što se kasnije, početkom zlehudih 90-ih pozitivno odrazilo na razvoj underground klubova i diskoteka u Nišu sa dobro isprofilisanom publikom.

Upravo u tome se verovatno i krije odgovor na pitanje kako je Niš uspeo da se odupre najezdi turbo folka i kiča, kao osnovnog sredstva za psihološku kontrolu masa, dok se u njemu već dobrano davila čitava zemlja, jureći u ludilo posle koga ništa više neće biti isto. Nastaviće se...

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.