Dečija prava u Nišu nisu u priči i praksi

Izvor: NiskeVesti.rs, 24.Sep.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečija prava u Nišu nisu u priči i praksi

Ukoliko Srbija do kraja godine ne ratifikuje dokument koji se tiče dečijih prava, naša deca neće imati pristup međunarodnom pravosuđu, upozorila je Olgica Bajić, direktorka Društva za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub Niš. Kako je istakla, probleme koje deca imaju u Srbiji se rešavaju teorijski ali ne i u praksi, zbog čega civilni sektor podiže svest o kršenju dečijih prava i poziva ključne institucije da u saradnji sa njima pronađu mehanizme zaštite dece.

Deca >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << se svakodnevno suočavaju sa povredama svojih prava zbog oružanih sukoba, diskriminacije, nasilja u njihovim zajednicama, školama i domovima, kao i nedostupnosti osnovnih usluga kao što su obrazovanje i zdravstvo, a njihovi pogledi i mišljenja se sistematski ignorišu.
Često su zapostavljena od strane onih koji donose odluke. Problemi se samo u teroji rešavaju, dok je za praktično rešavanje potrebno da Srbija do kraja 2016.-te ratifikuje III Opcioni protokol o komunikacijiskim procedurama uz Koncenciju o pravima deteta.
Da bi se ovaj kompleksan, višedecenijski problem rešio, potrebno je da se uključi cela društvena zajednica. Baš iz tog razloga, kako bi napravili barem jedan korak u tom smeru, Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub, već pet meseci realizuje projekat „Dečija prava u praksi i priči“, koji sadrži obuku za 16 mladih trenera na temu dečijih prava.
„O mehanizmima zaštite prava deteta na lokalnom nivou bi trebalo da raspravljaju sve ključne institucije, civilni i vladin sektor. Iz toga može da nastane SOS linija za decu žrtve nasilja, antidiskriminacioni programi u saradnji sa Kancelarijom za mlade ili lokalni akcioni plan za decu. U Nišu ovaj plan postoji od 2010. godine, ali se mora revidirati, jer do sada nije implementiran“, kaže Olgica Bajić iz Otvorenog kluba Niš.
U planu je da se do kraja novembra održi ukupno 96 radionica za oko 160 učesnika.Pored toga, Otvoreni klub će od 1. oktobra raspisati I likovni konkurs za logo kampanje, koja će se baviti promocijom dečijih prava.
„Konkurs će biti otvoren za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Nišu i još nekoliko gradova u Srbiji i trajaće do do 31. januara 2017. godine. U svakom gradu će tročlana komisija izabrati najbolji rad, koji će biti nagrađeni vaučerom u vrednosti od 10.000 dinara. Propoicije konkursa biće dostupne na sajtu Otvorenog kluba“, kaže menadžerka projekta Jovana Čanji Aranđelović.
Novina u projektu „Dečija prava u priči i praksi“ je što će tokom oktobra biti otovrena prijava za osam story telling treninga kako bi mladi stekli znanja o zagovaračkoj kampanji za kreiranje mehanizama zaštite prava deteta na lokalnom nivou.
Projekat finansira kroz EIDHR program Delegacija EU u Srbiji, a realizuje Otvoreni klub Niš i Centar za Kreativni razvoj iz Knjaževca uz podršku saradnika iz Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Zaječara, Vranja i Bujanovca.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.