Dan kada je Sinđelić pucao u barutanu na Čegru

Izvor: JužneVesti.com, 31.Maj.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada je Sinđelić pucao u barutanu na Čegru

Na današnji dan pre 207 godina odigrala se jedna od najtragičnijih bitaka u periodu Prvog srpskog ustanka - Bitka na Čegru kod Niša, kada je vojvoda Stevan Sinđelić odlučio da, znajući da će i sam poginuti, puca u barutanu pobivši mnogo turskih vojnika.

Kako se navodi na sajtu Turističke organizacije Niša, od aprila 1908. godine ustanici su izgradili šest rovova u niškim selima, pripremajući se za oslobođenje Niša od Turaka.

Turci su napadali u talasima. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Pet puta su hrabro odbijeni, mada sa velikim gubicima. Idući preko leševa svojih saboraca, iz šestog pokušaja Turci uspevaju da uđu u šančeve na brdu, gde su tukli Srbe puškama, noževima i golim rukama. Niko iz ostalih šančeva nije pritekao u pomoć Sinđeliću i njegovim vojnicima - navode iz TON-a.

Videvši da su Turci gotovo zauzeli njegov položaj, Sinđelić je pojurio ka magacinu u kome je stajala municija. Namamivši što više turskih vojnika tu, izvadio je kuburu i pucao u barutanu. Sinđelić, preostali srpski vojnici ali i veliki broj Turaka odleteli su tada u vazduh.

Na ovaj spomenik su najviši gradski i državni zvaničnici i danas na centralnoj državnoj ceremoniji položili vence u želji da očuvaju “dostojanstveno sećanje na učesnike i žrtve oružanih sukoba”.

Počast su odali predstavnici Grada Niša, Ministarstva odbrane i Vojska Srbije, Ministarstva za rad, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici raznih udruženja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.