DS: Manje para za lokalne samouprave udar na budžet građana

Izvor: JužneVesti.com, 25.Avg.2016, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Manje para za lokalne samouprave udar na budžet građana

Umanjenjem prihoda od oko 130 miliona dinara u gradskom budžetu zbog izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, vlast uzima novac građana, jer će Grad da kompenzuje umanjenje tako što će da poveća porez na imovinu, smatraju u niškom odboru Demokratske stranke.

U DS-u ističu da je gradska vlast bespogovorno prihvatila predlog vladajuće stranke da manji procenat poreza na zarade građana ide u lokalni budžet, sa izgovorom da će novac biti vraćen kroz razvojne projekte.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Zašto bi građani verovali obećanjima, kada činjenice govore drugačije. Činjenica je da Vlada Srbije oduzima novac građanima Niša. A grad kome se smanjuje budžet ne može biti grad perspektive – ističe predsednik niškog DS-a Miodrag Stanković.

U ovoj stranci podsećaju da je Grad pre nekoliko dana isplatio zaostala dugovanja radnicima „Gorice“. Radnici su, ističu, svoja dugovanja morali da naplate tako što su grad tužili sudu, pa je na ime troškova suda, advokata i izvršitelja, grad platio 150 miliona dinara. Demokrate podsećaju da je gradonačelnik Niša Darko Bulatović tada rekao da je za tih 150 miliona moglo da se napravi 70 ulica i 5 vrtića, kao i da se reše neki drugi problemi.

Šta se sve moglo uraditi sa parama koje će iz niškog budžeta, na osnovu izmenjenog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, otići za Beograd? Moglo je da se napravi još pet vrtića ili 70 ulica, što bi značilo da naš grad gubi 10 vrtića ili 140 ulica zbog neodgovorne politike Vlade Srbije i gradske vlasti u Nišu – dodaje Stanković.

On predviđa da će smanjenje budžeta gradova i opština dovesti do toga da će lokalne samouprave povećati porez na imovinu koji je, dodaje, ionako velik. To će, ističe, biti novi namet na budžet građana.

Demokratska stranka pozvala je sve opozicione partije da se zajednički suprotstave politici Vlade Srbije koju smatraju neodgovornom i lokalnoj vlasti u Nišu koja je, dodaju, bespogovorno sledi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

DS Niš: Vlada Srbije oduzima novac Nišlijama

Izvor: Blic, 25.Avg.2016

Demokratska stranka Niš poziva sve opozicione stranke da zajednički nastupe i da se, kako kažu, u interesu građana suprotstave politici koja se sprovodi na štetu građana, jer će ubuduće procenat zarade odlaziti u republičku kasu, a ne u lokalne budžete kao što je do sada to bio slučaj...-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.