Izvor: Nezavisne Novine, 15.Avg.2016, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen džez festival "Nišvil"

NIŠ - U Nišu je završen međunarodni muzički džez festival "Nišvil" koji je, prema procjeni organizatora, posjetilo oko 100.000 ljudi.

Zatvaranje 33. "Nišvila" proteklo je u znaku muzičara mlađe generacije. Festival je tradicionalno zatvorio domaći sastav, a ta čast ove godine pripala je trubaču Marku Markoviću i njegovom bendu.

Zvijezda večeri bila je Britanka DŽos Stoun, jedna od napoznatijih džez pjevačica.

Nagrada za životno djelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojom "Nišvil" tradicionalno podsjeća na zaslužne umjetnike u ovoj oblasti uručena je trombonisti LJubomoru Maticaji.

Na ovogodišnjem niškom festivalu tokom četiri večeri nastupilo je oko 660 muzičara iz svih dijelova svijeta, koji su na 11 bina priredili stotinu koncerata.

Pažnju posjetilaca u drevnoj niškoj Tvrđavi, gdje se tradicionalno održava muzički festival, privukli su japanski saksofonista Jokiro Tokuda, kvarter Jurija Honinga iz Holandije i trio Remi Panosijana iz Francuske.

Drugog dana festivala priređen je koncert u niškom Kazneno-popravnom zavodu, a muzičar Miša Blam dobio je ulicu na tvrđavi.

Pretposljednjeg dana priređeno je internacionalno i žanrovsko putovanje pri čemu su posebnu pažnju privukli saksofonista Bil Evans i britanska grupa "Šakatak".

Zvijezda otvaranja "Nišvila" bio je američki gitarista italijanskog porekla Al di Meola.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.