Izvor: BalkanRock.com, 12.Avg.2016, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišville ’16: Virtuozni gitarista i Jailhouse blues

Al Di Meola

Nastupima domaćih snaga Naissblue i Belgrade Dixieland Orchestra, kao i inostranih Cyrus Chestnut, Buster Williams, Leni White trio(SAD), Al Di Meola(SAD), Golden Buddha Jazz Band(Kina) i Poduene blues band(Bugarska), zvanično je počeo Nišville jazz festival.

Svake godine, tokom jedne nedelje avgusta kada se održava Nišville jazz festival, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Niš postane kosmopolitski grad ispunjen muzikom i pozitivnom energijom. I sam ulaz u nišku Tvrđavu svojevrsna je kapija kroz koju se ulazi u jedan drugi svet – svet virtuoza i ljubitelja dobre muzike. Unutar zidina sve bruji kao u košnici. I svaka od bina, raspoređenih unutar prostora, doprinosi deliću atmosfere. Tokom Nišvilla, centralno šetalište u Tvrđavi ponosno nosi naziv Koridor Miše Blama, u čast ovog slavnog muzičara. Tablu je postavio direktor Nišville festivala, Ivan Blagojević.

Belgrade Dixieland Orchestra

Pored bina čiji je sadržaj besplatan za posetioce, postoji i niz pratećih programa koji upotpunjuju celokupan doživljaj ovog festivala. Srce festivala predstavlja prostor koji simbolično spaja nebo i zemlju (Earth i Sky bine), a muzika koja dopire sa tih bina čini tu vezu stvarnom. U duhu dobrih domaćina, ovogodišnji Nišville jazz festival otvorile su domaće, lokalne snage Naissblue. Ovaj sastav neguje izvorni džez zvuk sa primesama post-bopa. Prava uvertira za sve ono što će se tek dešavati na Earth i Sky binama tokom Nišvilla. Žilu kucavicu ovog sastava čine Marijan Cvetanović (truba) i Bojan Bojković (klavir) koji su i autori celokupnog materijala benda.

Cyrus Chestnut, Buster Williams, Leni White trio

Dok je Naissblue svirao dobrodošlicu prvim posetiocima ovogodišnjeg Nišvilla, na susednoj bini polako se pripremao teren za diksilend žurku na otvorenom. The Belgrade Dixieland Orchestra jedan je od domaćih najpoznatijih i najpopularnijih džez sastava. Ovaj osmočlani sastav se još od 2001. godine, kada je osnovan, bavi umetničkim izvođenjem diksilend džeza. Njihov nastup osvežio je i razgalio sve pristune i na trenutak skrajnuo misli sa sumornih oblaka koji su se nazirali na nebu. Čuveni osamdesetogodišnji trombonista i osnivač Beogradskog diksilend orkestra, Ljubomir Matijača, od strane Nišville festivala, dobio je nagradu za životno delo.

Topli zvuci sastava Cyrus Chestnut, Buster Williams, Leni White trio, opuštali su i grejali svojim izvođenjem. Ovaj virtuozni trio koji čine klavirista Cyrus Chestnut, kontrabasista Buster Williams i legendarni bubnjar Leni White, istinskim ljubiteljima džeza priredili pravi ugođaj svojim nastupom.

Al Di Meola

Blago komešanje ispred Earth bine značilo je samo jedno – početak nastupa legendarnog gitariste Al Di Meole i njegove pratnje Peo Alfonsija na gitari i Peter Kaszasa na bubnjevima i udaraljkama. Al Di Meola jedan je od pionira džez roka kao i fuzije džeza i tradicionalnih muzičkih formi, posebno iz Španije i Latinske Amerike. Nizale su se jedna za drugom milozvučne kompozicije i bile su praćene dugim aplauzima, a neki su čak sve vreme pevali u tonu sa melodijom koja je dopirala sa bine. Sitna kiša pretila je da, negde na pola nastupa, pokvari ugođaj ali želja da se čuje virtuozno izvođenje na gitari bila je jača.  Publika nije krila svoje oduševljenje i Al Di Meola pozvan je na bis.

Golden Buddha Jazz Band

Potpuno drugačiji od svega tokom ove večeri, a opet dovoljno autentični, Golden Buddha Jazz Band, došli su iz daleke Kine i doneli duh tradicionalne muzike ukomponovan u džez. Već na samom početku nastupa bend nije krio svoje oduševljenje našom zemljom i Nišvillom. Golden Buddha Jazz Band trenutno je na svojoj evropskoj turneji i kako je ta turneja pod pokroviteljstvom njihovog Ministarstva kulture i nacionalne Džez asocijacije, bend prati i ekipa koja snima njihove nastupe.

Poduene Blues Band

Za sam kraj prve festivalske večeri ostavljen je bugarski bluz bend Vasko The Patch & Poduene Blues Band, najstariji profesionalni bluz sastav koji je svoj prvi nastup u karijeri imao u sofijskom zatvoru. Njihov bluz, uz nezaobilazni zvuk usne harmonike, naterao je publiku ispred bine da se njiše u ritmu koji je diktirao frontmen Vasko The Patch. Ovaj sastav nastupio je i danas u niškom Kazneno-popravnom domu u okviru posebnog programa Nišvilla namemenjenog onima koji su privremeno „sa one druge strane ograde“ kako bi osetili delić atmosfere festivala.

Večeras će, prema programu festivala, Earth i Sky bine biti rezervisane za: Stanislaw Slowinski Quartet, Jazz Punt Big Band, Bilju Bistrik, Orlan Jazz Band, The Jazzcotech Dancers, Soweto Kinch i Dirthy Purchase.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.