Izvor: BalkanRock.com, 16.Avg.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišville ’16: Eterična dama orkanskog glasa i suncokreti

Joss Stone; foto: Biserka Jovanović

Poslednje veče Nišville jazz festivala na glavnim binama obeležili su nastupi izvođača: Milan Petrović Quartet(Srbija), Yuichiro Tokuda’s Ralyzzdig (Japan), Yuri Honing Quartet (Holandija), Remi Panossian Trio (Francuska), Joss Stone (Velika Britanija) i Marko Marković Rubikons band (Srbija).

Yuichiro Tokuda’s RALYZZDIG

Da se najbolje stvari čuvaju za >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << kraj, dokaz je program završnog dana međunarodnog Nišville jazz festivala koji je kod publike izazvao najveće interesovanje, posebno nastup jednog od najboljih soul vokala Joss Stone. Publike nije bilo u deficitu ni ispred bina gde su se odvijali besplatni programi.

Prijatno veče na Tvrđavi započelo je uz zvuke beogradskog sastava Milan Petrović Quartet. Njihov nastup bio je pravi veliki intermeco sastavljen od fank, bluz i džez kockica koji je upotpunjavao početak nedeljne večeri i ujedno bio lagana dobrodošlica ljudima koji su pristizali u prostor ispred Earth i Sky bina.

Talentovana petorka iz Japana, Yuichiro Tokuda’s Ralyzzdig unela je potpuno drugačiju energiju koju ponajbolje može opisati sam akronim Ralyzzdig (sastavljen od reči “ray”, “lyric”, “jazz” i “dig”). Potpuna muzička fuzija za istinske ljubitelje džeza i svih varijacija koje on u sebi može da krije napravila je fin prelaz u programu. Japanci su bili brzog tempa, energični na bini, a pored silnih instrumentala na repertoaru se našla i jedna vokalna, gde je pevačko umeće pokazao frontmen Tokuda.

Yuri Honing Quartet

Setni zvuci saksofona delovali su opuštajuće ali su držali pažnju publike dok je Yuri Honing Quartet predstavljao svoj rad. Tokom svog nastupa Yuri Honing je pokazao zašto je jedan od najpoznatijih holandskih saksofonista svetske džez scene. Njegovu muziku možete pomno pratiti na festivalu poput Nišvilla ili udobno zavaljeni u omiljeni kutak svog doma dok se dim cigarete lelujavo uvija u miris tek skuvane kafe.

Prvi koktel jače energije doneo je trio iz Francuske koji predvodi pijanista Remi Panossian. Ređale su se numera za numerom, publike je bilo sve više i više a aplauzi sve jači i jači. Vrcavu energiju klavira, koji je na trenutke dominirao, uobličavali su bubnjevi i kontrabas. Za sada Remi Panossian Trio ima svega tri albuma ali zato su koncertno jako aktivni, što se i osetilo tokom njihovog nastupa čiji kraj je već bilo malo teže pratiti usled neprestanog komešanja publike koja se tiskala ispred susedne bine u polumraku.

Joss Stone

Blago isčekivanje prekinuto je stidljivim snopovima svetlosti koje su, jedan po jedan, upotpunjavali muzičari izlazeći na binu. Vriskom oduševljenja pozdravljena je plavokosa dama svetle puti u dugoj, romantičnoj beloj haljini, koja je svojim glasom zagospodarila prostorom. Iako je po prvi put na Nišvillu, Joss Stone odavala je utisak kao da su ona i publika stari znanci. Emotivno izvođenje, puno ljubavi i komunikacije sa publikom, uokvireno moćnim soul vokalom navodilo je na pokret, a nekima su čak, poput devojke iz prvih redova, zasuzile oči. Pred kraj svog nastupa Joss iznosi buket suncokreta i jedan po jedan poklanja gledaocima ispred bine, a i onima koji su bili dalje, dobacila je nekoliko cvetova. Bisa nije bilo, samo prijatan osećaj nakon odličnog nastupa ispunjenog pozitivnom energijom. Joss je uglavnom predstavila numere sa aktuelnog albuma “Water For Your Soul”, izostali su neki do njenih hitova, a jedina obrada koju smo mogli čuti sinoć bila je “I Put A Spell On You“.

Čast da spuste zavesu ovogodišnjeg Nišvilla pripala je Marku Markoviću i  Rubikons bendu. Poznati srpski trubač Marko Marković okupio je nekoliko dobrih muzičara sa kojima izvode fuziju modernog džeza i tradicionalne balkanske muzike. Iako je broj publike bukvalno prepolovljen nakon nastupa Joss Stone, ipak je ostalo dovoljno ljudi koji su ispratili nastup ovog, pre svega, zanimljivog sastava. Autentičan džez izraz i sasvim pristojno dozirani etno delovi zadržali su ispred bine čak i one koji su se dvoumili da li ostati ili ne.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Pogledaj vesti o: Nišville,   Japan

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.