Izvor: BalkanRock.com, 14.Avg.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišville ’15: Muzički spoj mladosti i iskustva

Carmen Souza; Foto: Marija Veljković

Nakon laganog zagrevanja na bini na Keju prethodna dva dana (River stage), ovogodišnji Nišville jazz festival zvanično je otvoren, kao i minulih leta, na platou gradske Tvrđave uz mlade talentovane muzičare Omladinske filharmonije Naissus. Na Earth & Sky bini smenjivali su se iskusni muzičari i mladi talenti: Jovan Maljoković, Vasil Petrov & Blagoevgrad Big Band, Carmen Souza, Vladimir Četkar i Texas Flood.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << />
Omladinska filharmonija Naissus

Tropski dan u Nišu polako je popuštao i na Tvrđavi se pravila prijatna hladovina kada je oko 20 časova Omladinska filharmonija Naissus zaposela binu festivala i time otvorila ovogodišnji Nišville. Navikli smo na najvećem srpskom džez festivalu da gledamo big bendove, ali orkestar ove masivnosti, premijerno, reklo bi se. Devojke u crvenim haljinama, momci u belim košuljama obojili su binu dok su žičani aranžmani klasičnih i džez kompozicija milili Tvrđavom.  Za divno čudo, prostor je već bio dobro popunjen, iako je to retkost za prvi bend na Nišvilu. Orkestar koji čine omladinci, neki i sa po 16 godina, ulivaju nadu u kulturno nasleđe Niša, pogotovo što se bave klasičnom muzikom. Predvođeni uzbudljivim dirigentom Zoranom Andrićem izveli su klasične kompozicije poput “Can Can” (Ofenbah), “Kaizer-Waltz” (Štraus),  “Slovanské tance” (Dvorak) i “Les Danaides” (Salieri). Netipično dug nastup za Nišville upotpunila su i džez dela velikana poput Djuka Elingtona i Luisa Armstronga, a orkestar nas je počastio i bisom.

Jovan Maljoković

Festival je zvanično otvorio gradonačelnik Niša, Zoran Perišić uručivanjem nagrade za životno delo Jovanu Maljokoviću čiji je koncert sledio. Beogradski saksofonista sa svojim bendom priredio je jedan od boljih koncerata ove večeri, a verujemo da će važiti i za jedan od boljih na celokupnom festivalu. Vrsna instrumentalna džez rok fuzija upotpunjena je naknadno i vokalom simpatične Anđelke Simić. Uigrano su izveli pesme poput “Uhvati dan“, “Glas u Tišini” i “Ne govori više“.

Vasil Petrov i Blagoevgrad Big Band

Bugarski pevač izuzetne boje glasa, Vasil Petrov, u pratnji Blagoevgrad Big Banda svojim nastupom odao je počast jednom od najznačajnijih pevača dvadesetog veka – Frenku Sinatri. Vasil je svoj program prilagodio obeležavanju stogodišnjice rođenja “plavookog” i izveo neke od najvećih hitova Sinatre. Zanimljiva je sama boja glasa Petrova koja toliko podseća na legendarnog Sinatru da, ako bi skrenuli pogled sa bine ili velikih led ekrana i bili vođeni samo sluhom, pomislili bi da je zaista Sinatrin glas u pitanju. Tokom nastupa pevačica Kristina Paleva pridružila se Vasilu na bini i izvela “Don’t know why” (Norah Jones), a kasnije su u duetu otpevali “Something Stupid”. Na repertoaru Vasila Petrova našle su se pesme poput: “The Lady is a Tramp”, , “Fly me to the Moon“, “Stranger in the Night”, “New York, New York” i “My Way” sa kojom je i završio svoj nastup.

Carmen Souza

Iako je često porede sa divama kakve su Bili Holides, Nina Simon ili Kleo Lajn, portugalska pevačica Karmen Souza jedinstvena je kako po svojim korenima, tako i po svom muzičkom stilu. Pozdravivši publiku na srpskom, Karmen je krenula da svojom muzikom plete nevidljivu mrežu oko radoznale publike koja je ispunjavala prostor ispred bine. Uz lagano njihanje u ritmu dalekih savana, publika je pratila ritam koji se širio sa bine. Karmen uzima gitaru i doziva atmosferu tropskog ostrva čija je površina zasuta vrelim peskom, po kome igraju senke visokih palmi čije se grane lagano njišu na blagom tropskom povetarcu. Nestalni ritam poigravao se sa publikom koja je zajedno sa Karmen pevala referen pesme “Afri –ka”. Momci iz njenog benda sjajno su se zabavljali na bini a deo perkusija činila je i limenka Staropramena.

Makedonski gitarista, kompozitor, aranžer i multiinstrumentalista, Vladimir Četkar svojom kombinacijom džez, soul, fank i disko muzike oduševio je publiku prve večeri Nišvilla, posebno one koji su bili najbliže bini. Jedan od najaktivnijih gitarista mlađe generacije do sada je nastupao na brojnim internacionalnim džez festivalima, a dašak svoje virtuoznosti i iskustva podelio je i sa posetiocima Nišvilla koji su se dobro zabavili uz kvalitetno izvođenje Četkara i muzičara iz njegovog benda.

Vladimir Četkar

Jedan od rodonačelnika srpske bluz scene, gitarista i pevač, ali i svetski priznati strip crtač Rajko Milošević – Gera i trenutno najaktivniji srpski bluz bend Texas Flood priredili su zanimljivu završnicu prve festivalske večeri. Iako se na trenutak činilo da će se, nakon prethodnih izvođača, publika vidno osipati, vreli talas bluz energije u startu je to demantovao. Postoji ta nevidljiva spona između grada na Nišavi i bluza jer je u proteklih desetak godina ovaj grad imao makar jedan bend koji je negovao ovaj zvuk (mnogi pamte nastupe benda Neckbone sredom u nekadašnjem klubu Brod). Texas Flood je tako svojim nastupom izmamio lepa sećanja ali i stvorio neka nova i priredio i više nego pristojan festivalski nastup dostojan njihovog imena i staža.

Drugo veče Nisville jazz festivala na Earth & Sky bini biće rezervisano za: Vein Trio, Eftekasat, Monty Aleksander Trio, Snow Owl, Incognito i Ničim izazvan.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Texas Flood

Nastavak na BalkanRock.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.