Nišvil na top listi Gardijana ali ne i Ministarstva kulture

Izvor: Danas, 21.Apr.2016, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišvil na top listi Gardijana ali ne i Ministarstva kulture

Niš - - Internacionalni džez festival Nišvil je ovih dana, i gotovo istovremeno, za svoj umetnički i drugi kvalitet dobio pohvale iz Londona, a "packe" iz Beograda. Dok ga je britanski Gardijan svrstao u deset najboljih džez festivala u Evropi, Ministarstvo kulture i informisanja je (još jednom) izrazilo sumnju u kvalitet tog umetničkog projekta, kao i u dobre namere rukovodstva festivala prema ministarstvu koje ga sufinansira.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
                 

- Nišvil nudi odličan kvalitet za potreban novac (ulaznice, p.a.), iako se u estetskom smislu ne može meriti sa festivalima u Peruđi ili Beču. Ali, nije da Niš, treći po veličini grad u Srbiji, nema posebnog estetskog šarma - većina programa se održava unutar Tvrđave na ogromnim zelenim površinama okruženim zidinama iz doba otomanskog carstva... Uz internacionalne zvezde, festival nudi i mnoštvo besplatnih programa, radionica, spontanih uličnih svirki, kao i uzbudljive i nepredvidive ritmove džeza pod uticajem tradicije Balkana - ocenjuje Gardijan, koji navodi i niz svetskih imena koje će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu.

Međutim, u dopisu Ministarstva kulture i informisanja, dostavljenom Nišvilu krajem prošle sedmice, naglašava se da "eminentni domaći stručnjaci iz muzičke umetničke oblasti", koji su u Stručnim komisijama Ministarstva, uglavnom nemaju dobre ocene o kvalitetu ovog festivala. Ministarstvo podseća da su u periodu od 2008. do ove godine samo dve Stručne komisije nadležne za ocenjivanje projekata koji su predlagani na konkursu Ministarstva za oblast muzike "pozitivno ocenile Nišvil i predložile ga za sufinansiranje", dok su se sve ostale "negativno izjasnile po pitanju podrške Nišvil festivalu".

Dopis Ministarstva usledio je kao odgovor na obraćanje direktora festivala Ivana Blagojevića premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem mu ukazuje na problem finansiranja festivala od strane Ministarstva i ministra Ivana Tasovca. U Blagojevićem pismu, upućenom pre dva meseca, navodi se da Nišvil očekuje da "kao treći brend Srbije u skorijoj budućnosti dobije podršku Vlade", kao što ju je "apsolutno zasluženo" dobio Exit. Pri tom se naglašava očekivanje Nišvila da (još uvek aktuelni) saziv Vlade "ispravi nepravdu" koju mu je naneo Tasovac, tako što je poništio već donetu odluku predhodnog ministra Bratislava Petkovića da se za ovaj festival 2013. godine namenski izdvoji tri miliona dinara.

Vlada je ovakve primedbe Nišvila prosledila Ministarstvu kulture, koje je i konačno odgovorilo da festival na sredstva koja mu je odobrio Petković ne može da računa. Aktuelni saziv Ministarstva je revidirao odluku o dodeli tih sredstava Nišvilu "jer je doneta mimo konkursne procedure", a na osnovu "jasnog i čvrstog zakonskog osnova u vezi sa revizijom odluka za dodelu sredstava predhodnih ministara", kako je rečeno, uz podsećanje da ugovor o isplati sredstava nije ni potpisan.

- Nišvilu je izgleda bliži London nego Beograd, a svet pažljivije prati naš rad od Ministarstva koje je plaćeno za to. Da je za sve ove godine bar jedan ministar kulture došao na Nišvil - a nije, ne bi se iznosile ovakve besmislice. Čini se da u Beogradu postoji neka vrsta "ljubomore" na potpuno neočekivani proboj Nišvila, koji ne da nema nikakve uslove da se promoviše u Londonu i drugim evropskim centrima, nego je, recimo, od "svog" Ministarstva kulture za poslednje tri godine dobio samo sramnih milion dinara, zaobilaze ga veliki sponzori, za koncerte svetskih imena i danas pozajmljuje stolice po mesnim kancelarijama... - kaže Blagojević za Danas.

Blagojević dodaje da su od dolaska Tasovca na čelo Minustarstva kulture celokupnoj umetničkoj muzici dodatno skresana i onako mala konkursna sredstva. - Avanzovala je samo Beogradska filharmonija, koja je dobila do 400 odsto sredstava više nego ranije - kaže on.

Tendenciozno umesto afirmativno

U pismu Ministarstva, koje je potpisala pomoćnik ministra Ana Vučetić, rukovodstvu Nišvila se zamera i što već godinama u medijima Ministarstvo prikazuje kao "nestručno", a postupanje Ministarstva prema festivalu "tendeciozno" i "pogrešno". Dodaje se da rukovodstvo Nišvila svojim "konstantnim negativnim odnosom u medijima" prema Ministarstvu krši svoju obavezu iz ugovora o sufinansiranju da u svim javnim istupima i propagandnim materijalima obavezno navede da je taj muzički projekat sufinasiralo Ministarstvo. Prema mišljenju Minustarstva, takva ugovorna obaveza automatski podrazumeva međusobno uvažavanje i profesionalni odnos, kao i "afirmativni stav prema Ministarstvu".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.