Najmanje 14 mrtvih u sukobima u Egiptu

Izvor: Blic, 25.Jan.2015, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 14 mrtvih u sukobima u Egiptu

Najmanje 14 ljudi poginulo je u antivladinim protestima u Egiptu na četvrtu godišnjicu od ustanka kojim je zbačen predsednik Hosni Mubarak, rekli su izvori bezbednosti.

Najgore je bilo u kairskom predgrađu Matariji, uporištu Muslimanskog bratstva, gde je, prema podacima Ministarstva zdravlja ubijeno osam ljudi, uključujući jednog policajca.

Demonstranti su uzvikivali "Dole vojna uprava" i "Revolucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispočetka" i bacali molotovljeve koktele na snage bezbjednosti.

Specijalne snage otvarale su vatru na demonstrante, rekao je očevidac Rojtersa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je saopštilo da su demonstranti pucnjima iz vatrenog oružja ubili jednog policajaca u sukobima u severnom delu Kaira.

U centralnom delu Kaira, policija je pucala i koristila suzavac kako bi rasterala na stotine demonstranata koji su pokušali da marširaju na Trg Tahrir, epicentar pobune od pre četiri godine, kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Nekoliko sati ranije, dvojica ekstremista su se digli u vazduh u pokušaju da sabotiraju jedan električni toranj u delti Nila, a policajac je ranjen u eksploziji bombe u prestonici.

Odgovornost za eksploziju bombe preuzela je džihadistička grupa Adžnad Misr ili Vojnici Egipta.

Zvaničnici su pojačali bezbednost oko Kaira i drugih gradova pošto su islamisti pozvali na proteste protiv vlade predsednika Abdela Fataha al-Sisija, bivšeg vojnog komandanta koji je učestvovao u svrgavanju islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.