NIJE KRIV Presuda najomraženijem čoveku Egipta Hosni Mubaraku

Izvor: Blic, 29.Nov.2014, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE KRIV Presuda najomraženijem čoveku Egipta Hosni Mubaraku

Egipatski sud je danas počeo izricanje presude bivšem predsedniku Egipta Hosniju Mubaraku u ponovljenjom suđenju, četiri godine posle njegovog svrgavanja s vlasti. Na početku je Mubarak oslobođen optužbi za korupciju prilikom nabavljanja prirodnog gasa iz Izraela.

Mubarak je u sudnicu prevežen helikopterom iz vojne bolnice, a policija je pojačala svoje prisustvo, tako da je u Kairu raspoređeno je 5.000 policajaca, prenosi agencija MENA.

Mubarak je optužen da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je sa sedam bivših policijskih komandira umešan u ubistvo stotine demonstranata tokom protesta 2011.koji su doveli do okončanja njegove trodecenijske vladavine.

Žalbeno veće prvobitnu doživotnu kaznu je poništilo 2012.zbog tehničkih razloga.

Nova presuda je trebalo da bude izrečena 27.septembra, podseća AFP, ali ju je glavni susdija Mahmud Kamel al Rašidi odložio jer nije završio pisanje obrazloženja.

Sud, takođe, treba da donese presudu u vezi korupcije protiv Mubaraka i njegova dva sina.

Ala i Gamal, sinovi bišeg predsednika došli su u sud zajedno sa ranije optuženim bivšim ministrom unutrašnjih poslova Habib al Adlijem.

Čak i da presuda bude oslobađajuća Mubarak ne bi bio pušten iz pritvora, jer se nalazi na odsluženju trogodišnje zatvorske kazne, u odvojenom slučaju korupcije, objasnio je jedan neimenovani sudski zvaničnik.

Inače i naslednik Mubaraka Mohamed Morsi svrgnut je prošle godine od strane šefa vojske Abdela Fatah al Sisija.

I Morsi je izveden pred lice pravde, zajedno sa više vodećih funkcionera Muslimanskog bratstva, koji su optuženi za nasilje tokom protesta protiv Mubaraka, kao i kasnijih demonstracija protiv Morsijeve vlade.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NIJE KRIV Najomraženiji čovek Egipta oslobođen optužbi za masovno ubistvo

Izvor: Blic, 29.Nov.2014

Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak danas je oslobođen optužbi za korupciju i umešanost u ubistvo stotine demonstranata tokom protesta 2011. godine...Egipatski vrhovni sud takođe je odlučio da bivši egipatski ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli i još četvorica visokih zvaničnika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.