Za prijavu bh. prebivališta treba imati nekretninu

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2015, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prijavu bh. prebivališta treba imati nekretninu

Nakon što su izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH usvojene u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te službeno objavljene, primjena novih odredbi i službeno je počela 29. jula.

Zbog novog zakona o prebivalištu u BiH, mnogi će izgubiti beneficije velikih gradskih sredina jer će se morati prijaviti na adresu gdje stvarno i stanuju, a ne u opštine ili kantone koje daju više pogodnosti. Za prijavu prebivališta do sada je bila dovoljna tek usmena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izjava, dok je od 29. jula ove godine prijava prebivališta mnogo složeniji proces. Prema novom zakonu o prebivalištu, da bi neku adresu prijavili kao mjesto stanovanja, potrebno je da posjedujete neku od nekretnina na adresi koju navodite, ili imate potpisan ugovor s najmodavcem stana. Prema novim odredbama, osoba koja prijavljuje prebivalište dužna je pribaviti jedan od sljedećih dokaza da ima valjanu osnovu za prebivalište na određenoj adresi: dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu, ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje; ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu, ili posjedu stanodavca; potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižavanja objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište. Nekoliko hiljada građana iz cijele BiH prijavljeni su u većim središtima koji često nude bolje beneficije građanima od manjih lokalnih zajednica, iako tu ne žive, a sve zbog toga kako bi mogli ostvariti mogućnost liječenja u bolnicama, kako bi se njihova djeca mogla prijaviti na neke od stipendija i sl. Provjere adrese stanovanja stručne službe vršiće u sljedećih pet godina. Oni koji ne budu imali uslovee, moraće mijenjati adrese. Iako novi zakon neće u potpunosti uvesti reda kada je u pitanju mjesto prebivališta jer i dalje postoji mogućnost manipulacije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.