Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreća u Srbiji

Ne postoji čovek koji nikad nije maštao o tome šta bi radio ako bi dobio sedmicu na lotu – otplatio bi kredit, kupio nekretnine na Maldivima, podelio pare rodbini ili ih dao u „dobrotvorne svrhe”. Neki bi kupili firmu u kojoj rade, a vlasnike ili menadžere prekomandovali na mesto pomoćnika vozača (nisam ja taj, kunem se, mada neki sumnjaju u suprotno). Dakle, sanjarenja su razna, ali sva se svode na jedno – bekstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz teške, neizvesne realnosti u nešto što se, izgleda, zove sigurnost ili udobna budućnost. I to sanjarenje šta raditi s milion evra, dok na kraju meseca prebirate po imeniku tražeći novog zajmodavca dve „crvene”, razlog je popularnosti lota.

Sada se ispostavlja da taj isti loto ne nudi ništa drugo do sanjarenja. I da glavna premija nema nikakve veze sa srećom. A možda i ima veze sa srećom, samo ukoliko ste srećnik da poznajete nekog ko bi mogao da vam nabaci glavnu premiju. I sve, opet, postane nepodnošljivo jednostavno. Lako je maštati da budeš bogat. Teško je imati sreću. Pogotovo u Srbiji.

Možda je pojavljivanje spornog broja na ekranima pre nego što je izvučen samo slučajnost, neverovatna koincidencija. Možda se i u vodovod stvarno ubacuje materija koja izaziva celulit kod žena. Možda i avetinjski tramvaj koji prevozi duše upokojenih korisnika „Bus plusa” tutnji noću Beogradom. Možda ni Apostolovski uopšte nije maler za fudbal. Ko zna, sve je relativno i sve može da se dogodi u zemlji Srbiji. Samo je, izgleda, nemoguće da se na „Državnu lutriju Srbije” ne gleda samo kao na partijski plen i sigurnu kuću za političare sa posebnim (naravno finansijskim) potrebama.

Nije tajna da je za direktorku svojevremeno bila postavljena Tijana Anđelić, prijateljica tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koja je mnoge poslove poveravala firmama povezanim sa Tadićevim bliskim saradnicima. Za vreme njenog mandata desilo se pravo poslovno čudo – firma koja ima monopol na mnoge igre na sreću poslovala je sa gubicima. Nije tajna ni da je kasnije na čelo Skupštine lutrije došao Vladimir Đukanović iz SNS-a koji je prethodno bio zaposlen u lancu kladionica „Meridijan”, u čemu su mnogi videli sukob interesa, pogotovo kad je raskinut raniji sumnjivi ugovor sa imitacijom Sportingbeta iza kojeg je stajala fantomska kiparska firma maštovitog naziva „Šator limited”.

Nisu Anđelić i Đukanović ti zbog kojih se sumnja u nameštenu sedmicu, ovde je reč o tome da na lutriju ne bi trebalo gledati kao na partijski plen koji može doprineti popunjavanju stranačkih ili savetničkih kasa. Jer, sve dok se na lutriju tako bude gledalo, čisto sumnjam da će poverenje u loto, ali i ostale državne igre na sreću, biti vraćeno. Moje neće sigurno. Čak i ako večeras izvuku brojeve 2, 6, 18, 24, 28, 32, 36.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.