Srbiji 32 odsto profita od prodaje nekretnina

Izvor: Studio B, 27.Apr.2015, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji 32 odsto profita od prodaje nekretnina

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će Srbija, kao vlasnik 32 odsto "Beograda na vodi" d.o.o imati isti toliki procenat profita koji će se ostvariti od prodaje stanova i komercijalnog prostora.

Navodeći da smo uspeli da napravimo izuzetno dobar ugovor sa investitorom iz UAE "Igl hilsom", Mali je za B92 rekao da obično onaj koji ulaže zemlju dobije od 25 do 30 odsto kvadrata koji se izgrade, ili profita koji se napravi.

"Mi smo dobili preko toga, mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << smo dobili 32 odsto", rekao je gradonačelnik Beograda navodeći da je odnos u vlasništvu koji podrazumeva i da 68 odsto poseduje "Igl hils", odnosno struktura kapitala rezult razgovora i pregovora vođenih u prethodnih godinu dana.

Gradonačelnik je rekao da je važno da to zemljište u Savskom amfitetaru nije prodato, već dato pod zakup na 99 godina, što je propisano i zakonom.

"Postoji i raskidni uslov u ugovoru, koji kaže da, ukoliko investitor ne uradi 50 odsto objekata u narednih 20 godina, Vlada Srbije ima pravo da raskine taj ugovor. Ne postoji rizik za nas, s ozbirom da ukoliko se ne napravi bar 50 odsto objekata, zemlja se vraća Republici Srbiji", naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, 50 odsto objekata u narednih 20 godina podrazumeva milion kvadrata izgrađenih objekata, s obzirom da je projektom ukupno predviđeno dva miliona kvadrata.

"Dali smo zemljište u zakup, nismo ga prodali tako da sa te strane i rizik nije na nama", dodao je on.

Mali je precizirao da prva faza izgradnje kreće na leto, da će proces eksproprijacije trajati dva do tri meseca, da je do kraja leta predviđeno izdavanje građevinske dozvole i početak izgradnje prvih objekata.

Prva faza projekta, koja će trajati u naredne četiri godine, podrazumeva dve stambene kule, tržni centar od 140.000 kvadrata, veliku kulu Beograda, poslovni centar i hotel, naveo je gradonačelnik.

Na pitanje koliko će Srbija finansijski učestvovati u projektu "Beograd na vodi", s obzirom da je procena vrednosti tog projekta 3,5 milijardi evra, Mali kaže da je osnova ugovora takva da Republika Srbija i grad Beograd daju zemljište, a da sve potrebno inevstiranje obezbeđuje investitor iz UAE.

On je objasnio da je investicija od 3,5 milijarde evra neophodna da se napravi skoro dva miliona kvadrata, a da je 300 miliona evra dovoljno da se završi prvih 300.000 kvadrata koji uključuju veliku kulu, tržni centra, prve dve stambene kule i novi hotel.

"To je dovoljno da se u naredne četiri godine završi ta prva faza Beograda na vodi. Naravno iz profita iz te prve faze - prodaje stambenih objekata i poslovnog prostora - vi onda kreirate novi pul kapitala i krećete da investirate dalje", naveo je Mali.

On je rekao da će taj priliv novca apsolutno biti sasvim dovoljan da se obezbedi dalje finansiranje projekta. Ukoliko se ne obezbedi toliko novca, kaže Mali, opet će investitori iz UAE obezbediti razliku. Objasnio je da se investitor obavezao da će Vladi Srbije dati zajam ukoliko bude bilo potrebno kako bismo sebi olakšali relociranje postojeće železničke stanice i izmeštenja svih kapaciteta.

"To će koštati Srbiju 90 miliona evra, ali oni će obezbediti sredstva za to pa ćemo mi taj novac da im vratimo. To je trošak koji nije vezan za Beograd na vodi, to je trošak koji je vezan za izgradnju Prokopa, izmeštanje železničkog i autobuskog saobraćaja iz centra Beograda", rekao je Mali navodeći da je to ono što je bilo predviđeno i ugovorom koji je nekadašnji gradonačelnik Branko Pešić potpisao 1972. sa Železnicama i tadašnjom vladom SFRJ."Mi sad imamo šansu da to završimo i da konačno taj deo Savskog amfiteatra oslobodimo za drugu fazu projekta Beograda na vodi", dodao je Mali.

U Beogradu je juče potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", čija je vrednost oko 3,5 milijarde evra, a koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta.

 
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.