Nemačka: Žene zapravo zarađuju upola kao muškarci

Izvor: Mondo, 28.Avg.2014, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Žene zapravo zarađuju upola kao muškarci

Neravnopravnost u platama između žena i muškaraca svetski je rasprostranjen problema ali razlika od "standardnih" dvadesetak odsto manje novca za isti posao u Nemačkoj je drastičnija.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Nejednakosti u zaradama između žena i mušakaraca u Nemačkoj još su veće kada se ima u vidu celokupan prihod a ne samo mesečne plate, otkriva jedna studija istraživačkog instituta DIW iz Berlina.

Kada se računaju svi prihodi - po osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rada, kapitala i nekretnina, žena u Nemačkoj zarađuje u proseku 49 odsto manje nego muškarac, objašnjava se u ovoj studiji, baziranoj na podacima o poreskim prijavama, prenosi AFP.

Kako se navodi, ovaj rezultat ukazuje na još dublju nejednakost u zaradama po rodnoj osnovi, nego što je na to upozorila nedavna studija nemačkog statističkog zavoda Destatis, po kojoj zaposlene žene u Nemačkoj zarađuju po satu radu 22 odsto manje nego njihove kolege jačeg pola.

Kako ističu autori instituta DIW, ove nejednakosti uglavnom potiču od činjenice da se žene bave poslovima koji su manje plaćeni. One takođe nerado prihvataju dodatne poslove i skraćeno radno vreme, a trudnoće često dovode do prekida karijere.

Isto tako, prihodi žena po osnovu kapitala čine tek 66 odsto onih koje stiču muškarci.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.