Najbogatiji čovek Kine: Neće ovo na dobro izaći

Izvor: B92, 30.Sep.2016, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbogatiji čovek Kine: Neće ovo na dobro izaći

Peking -- Najbogatiji čovek u Kini, magnat u sektoru nekretnina Vang Đenlin, upozorio je da je kinesko tržište nekretnina "najveći mehur u istoriji".

To je, kako ocenjuje agencija Frans pres, najnovije alarmantno upozorenje u vezi sa drugom najvećom svetskom ekonomijom.

Vang, vlasnik konglomerata Vanda (Wanda) sa aktivnostima u oblasti nekretnina i zabave, izjavio je da cene nekretnina nastavljaju vrtoglavo da rastu u najvećim kineskim gradovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok padaju u manjim gradovima u kojima postoji veliki broj neprodatih novih nekretnina, prenosi francuska agencija.

"Ne očekujem neko dobro rešenje za ovaj problem. Vlada je izašla sa nizom mera, ograničavajući kupovinu ili kreditiranje, ali ništa nije dalo rezultate", rekao je Vang.

Urbanizacija i razvoj sektora nekretnina pružili su podstrek kineskoj ekonomiji, drugoj najvećoj na svetu i ključnom pokretaču globalnog privrednog rasta, navodi Frans pres.

Bum u kineskom sektoru nekretnina, potpomognut pojačanom kreditnom i vladinom potrošnjom, išao je na ruku pojedinim vlasnicima nekretnina, pošto su se širom zemlje "kao pečurke" pojavila nova naselja.

Taj rast je, međutim, naišao na probleme u protekle dve godine, a mnogi periferni gradovi u Kini su postali "gradovi duhova" i neprodatih nekretnina, iako su cene u većim gradovima dostigle nebeske visine.

Posrtanje sektora nekretnina, u kombinaciji sa usporavanjem prerađivačkog sektora i narastanjem javnog duga, prikočili su privrednu ekspanziju Kine, koja je prošle godine ostvarila najsporiji tempo rasta za četvrt veka, dodaje francuska agencija.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.