Marić: Nitko ne treba strahovati od poreza na nekretnine

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Okt.2016, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: Nitko ne treba strahovati od poreza na nekretnine

ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a u kojem je iznio neke detalje o poreznoj reformi koji priprema nova vlada, ali i drugim izazovima koji ga čekaju.

- U ovom trenutku 915 tisuća hrvatskih građana, obveznika poreza na dohodak, od 2,750 milijuna, nije u poreznim škarama.

- Izmjenama će još oko 350 tisuća ljudi ući u tu skupinu, kazao ministar Marić za Dnevnik HRT-a.

Kako bi opovrgnuo razne napise kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se onima s najnižim primanjima neće povećati plaće od iduće godine, ministar je naveo primjer obitelji s jednim djetetom i jednom uzdržavanom osobom. Njima 5.700 kuna neće biti oporezivo - u potpunosti ih se oslobađa plaćanje poreza. Istaknuo je kako ovim prijedlozima izmjena poreza lokalnim jedinicama ne daju povoda za povećanje komunalija, vrtića ili bilo čega drugog.

- Radi se na tome da se porez na dohodak u potpunosti prepusti lokalnim zajednicama, no taj model još moramo proučiti, istaknuo je.

- Od prvog dana smo rekli da nećemo ponoviti grešku prijašnjih promjena u sustavu porezna na dohodak. Za gubitak koji pretrpe jedinice lokalne samouprave će biti kompenzirane, poručio je Marić.

Ministar financija je kazao i da nikad nije bila ideja da se PDV smanji u prvoj godini nego da se s tim ode od 1. siječnja 2018. godine.

Marić također tvrdi da građani ne trebaju strahovati od uvođenja poreza na nekretnine. Kaže da nije riječ ni o čemu revolucionarnom, već o modifikaciji postojećeg sustava komunalne naknade.

- Sada imamo tri kriterija koji se uključuju u kalkulaciju odnosno izradu komunalne naknade - uz kvadraturu, zoniranje, ako postoji u jedinici lokalne samouprave, i namjenu, ovisno radi li se o stambenoj ili poslovnoj nekretnini, uvodimo godinu izgradnje i stanje nekretnine bez dodatnih troškova procjene. Za većinu građana će biti isto kao do sada i neće biti velikih promjena kod izdvajanja. Kvalitetnije i novije nekretnine će plaćati nešto više, starije nešto manje, ali će ukupno biti isto, kazao je Marić.

Ministar financija je također naglasio da može jamčiti da će državna blagajna prebroditi financijski iznimno tešku 2017. u kojoj nas čeka vraćanje 27 milijardi kuna kredita plus sedam milijardi kuna za ceste ako ne bude većih nestabilnosti na financijskom tržištu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.