Država pomaže kupovinu stana sa 20.000 evra

Izvor: Radio 021, 03.Dec.2016, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pomaže kupovinu stana sa 20.000 evra

Nemačka vlada donela je odluku da subvencioniše kupovinu nekretnine sa 20.000 evra.

Vlada je smanjila i kriterijume za gradnju na gradskim područjima, što bi pojeftinilo gradnju i omogućilo gradnju stanova u onim delovima u kojima to dosad nije bilo moguće. "Stvaranjem tzv. urbanih područja cilj nam je da približimo pojmove rada i stanovanja i stvorimo uslove za stanogradnju", objasnila je ministarka gradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Barbara Hendriks nakon predstavljanja inicijative u Berlinu.

U tzv. urbanim područjima biće sniženi neki uslovi, poput najveće dozvoljene buke, koji su dosad sprečavali stanogradnju u nekim područjima. Dalji element podsticanja stanogradnje je i subvencija u visini do 20.000 evra za porodice koje nameravaju da grade ili da kupe nekretninu. Subvencija je predviđena za porodice s godišnjim primanjima do 70.000 evra.

Kako je ministarka Hendriks objasnila, ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara s ministarstvom finansija kako bi se osigurala sredstva za ove subvencije.

Dolaskom velikog broja izbeglica, ali i useljenika iz svih delova Evropske unije, u Nemačkoj se poslednjih godina povećao problem nedostatka stanova, posebno stanova za građane sa slabijim primanjima. Prema podacima EU ureda za statistiku (Eurostat), procenat građana koji žive u sopstvenoj nekretnini, koji u Nemačkoj iznosi 52 odsto (dok je u Hrvatska 89,7 posto), među najnižim je u Evropi.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.