Atraktivne ponude ulagačima

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atraktivne ponude ulagačima

U Minhenu je nedavno završen Međunarodni sajam investicija i nekretnina Expo Real na kome su među 1.655 izlagača iz 34 zemalje učestvovali i predstavnici Srbije i Bosne i Hercegovine. Bila je ovo dobra prilika da se sagledaju aktuelna kretanja na svetskom tržištu nekretnina i investicija.

Predstavnici Agencije, gradova i opština iz Banata i mr Igor Bajić

 

Na štandu Bosne i Hercegovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bili su predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Igor Vidović je zadovoljan ovogodišnjim nastupom na sajmu jer su predstavljene firme, projekti i potencijali Srpske koji treba da privuku strane investitore.

 

U tri dana do firme

Da bi obezbedila povoljan poslovni ambijent, Vlada RS je provela reformu registracije poslovanja. Tako su sada za registrovanje firme potrebna tri dana, a ranije je to bio 21 dan. Uveden je šalterski sistem registracije kojim su smanjene procedure sa 11 na pet. Za registraciju firme danas se plaća 100 evra a pre reforme to je koštalo od 700 do 800 evra. Sve to je podiglo rejting Republike Srpske u okruženju.

- Predstavili smo 12 poslovnih zona u 11 gradova Republike Srpske, a u saradnji s Ministarstvom industrije i mogućnosti ulaganja u metalnu, drvnu i tekstilnu industriju, kao i industriju kože i obuće. Upravo su to grane u Srpskoj u kojima je najviše izvoznika roba na strana tržišta. Mi smo u Vladi RS učinili dosta na poboljšanju poslovnog ambijenta i verujemo da će to doprineti da se zainteresuju i dođu strani investitori, ali i naši ljudi, pogotovo iz dijaspore - kaže Vidović.

Srbija je ove godine na sajmu Expo Real zastupljena kroz Regionalnu razvojnu agenciju Banat, koja je u saradnji sa Vojvođanskim investicionim fondom obezbedila prisustvo predstavnika gradova i opština s područja Banata.

 

Direktor Regionalne razvojne agencije Banat Irena Živković ističe značaj prvog pojavljivanja više opština iz Banata na ovom sajmu.

- Osim Zrenjanina koji je nekoliko godina prisutan na ovom sajmu, tu su i Pančevo, Novi Bečej, Plandište, Opovo, Bela Crkva koji stranim investitorima nude svoje industrijske i poljoprivredne zone, ali i privredne potencijale. Kroz zajedničku inicijativu gradova i opština ponudili smo neke zanimljive projekte, kao što su deponije u Pančevu i Zrenjaninu, ali i energetski izvori za sada nedovoljno iskorišćeni, a tu su i poljoprivredne radne zone - kaže Irena Živković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.