Čović: Ivković je uboden s leđa

Izvor: B92, 22.Nov.2014, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Ivković je uboden s leđa

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je da turska policija snosi odgovornost za ubistvo navijača crveno-belih Marka Ivkovića.

On je rekao da turska policija snosi odgovornost pošto nije obezbedila adekvatne bezbednosne mere uoči meča protiv Galatasaraja u Evroligi.

"Dogodio se jako težak i užasan događaj. Odlazak navijača nije bio organizovan od strane kluba, ali čim smo čuli da će naše pristalice da se pojave u Turskoj odmah smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavestili konzulat u Istanbulu, koji je ekspresno reagovao i obavestio Galatasaraj i policiju. Želim da izbegnem svaku manipulaciju za nastale događaje i postavim pitanje zašto je policija vodila navijače do hale, ako nisu smeli da uđu, a zna se da može da dođe do sukoba", rekao je Čović na konferenciji za medije.

On je rekao i da je mnogo je čudnih stvari bilo u Istanbulu.

"Ne želim da kažem da je haos bio planiran ali nisu ispoštovani mnogi propisi Evrolige. Marko Ivković je napadnut i uboden sa leđa, dok je bežao od suzavca i turskih navijača, koji su bili ohrabreni tom situacijom. Galatasaraj nije hteo da proda karte našim pristalicama. Laž je da su sve karte bile rasprodate, što je svako i na TV-u mogao da vidi ", rekao je Čović.

Čović demantovao je danas izveštaj turske policije da je navijač crveno-belih poginuo u međusobnom sukobu pristalica beogradskog kluba u Istanbulu i ocenio da je to "spinovanje" turskih medija.

"Prvi izveštaj turske policije govori o tome (da je navijač poginuo u sukobu sa turskim navijačima)", kazao je Čović.

Čelnik Zvezde je ocenio i da je neodgovorna izjava trenera (Ergina) Atamana da su navijači Zvezde "teroristi" bila priprema "za ono što je trebalo da urade mediji, koji su počeli da spinuju i da "predstavljaju kako je mladić poginuo u međusobnom sukobu navijača Zvezde".

"Pre toga je izveštaj bio drugačiji i to naš konzul jako dobro zna", rekao je Čović.

Čović je rekao da se postavlja pitanje zašto je turska policija sprovela navijače crveno-belih do hale u kojoj se igrala utakmica s Galatasarajem, ako nije bilo ulaznica za njih.

"Navijači Zvezde su se okupili u neposrednoj blizini dvorane, odakle su u pratnji turske policije došli do hale. Postavlja se pitanje zašto policija vodi navijače Zvezde prema hali, ako za njih nema ulaznica", kazao je Čović.

Čović je kazao da je taj mladić ubijen s leđa, dok je bežao od suzavca.

"Kada su stigli ispred dvorane, došli su pred navijače Galatasaraja. Ne treba mnogo mudrosti, ni pameti, da se shvati šta onda počinje da se događa... Međusobno provociranje, vređanje, pa kamenice. Onda je došla do sukoba... Još nekoliko navijača Zvezde je povređeno", kazao je Čović.

Prvi čovek Crvene zvezde ponovio je da navijači iz Beograda nisu išli u organizaciji kluba, ali da se Zvezda uključila čim je čula da su u Istanbul došli njeni navijači. Košarkaški klub Galatasaraj je poslao crveno-belima dopis da pristalicama beogradskog kluba ne može da obezbedi ulaznice, pošto su sve rasprodate.

"Da se ovde radi o vrhunskoj laži i prevari govore slike i podatak koji je objavljen. Kapacitet je dvorane je 12.000, a juče je bilo 8.143 gledalaca. Nekome je stalo da navijači Zvezde ne uđu", kazao je on.

"Dobili smo od Galatasaraja određeni broj karata, ušlo je oko 60 ljudi, na posebna mesta, gde sede i zvaničnici turskog kluba. Da organizacija utakmice nije bila u redu dokazuju i događaji u hali. Za dlaku je izbegnut napad navijača Galatasaraja na prostor koji se naziva ložom", dodao je Čović, koji je istakao da očekuje reakciju

Evrolige.

"Očekujem reakciju Evrolige. Svi znaju da je trener Galatasaraja manipulator i ovom dodatnom izjavom je baš to uradio... Pitanje je kako je znao da su 300 srpskih navijača teroristi, a da nije znao da je jedan od njih ubijen", kazao je Čović i optužio Atamana da je tokom meča provocirao igrače Crvene zvezde.

Turskom ambasadoru uručen demarš

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je demarš ambasadoru Turske u Beogradu Mehmetu Kemalu Bozaju zbog ubistva navijača Crvene zvezde u Istanbulu.

Navijač Crvene zvezde Marko Ivković juče je ispred hale Abdi Ipekči izboden nožem u sukobu sa pristalicama Galatasaraja uoči meča dva tima u 6. kolu Evrolige.

Ivković je ubijen u sukobu navijača Crvene zvezde i navijača Galatasaraja u blizini sportske hale gde su se sastali srpski i turski klubovi.

Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je da je ovo je "teroristički akt na naše građane od strane turskih huligana".

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je telefonom premijera Srbije Aleksandra Vučića i izrazio saučešće povodom ubistva navijača Crvene Zvezde Marka Ivkovića.

Vučić je rekao svom turskom kolegi da Srbija zahteva hitno pronalaženje i hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje.

Trener Galatasaraja Ergin Ataman kritikovao je posle meča navijače Crvene zvezde, koji su po njegovim rečima pravili incidente pre meča.

"Napadali su našu policiju i naše navijače bakljama i kamenjem. Njih 300-400 terorista", rekao je Ataman posle meča.

Zbog ove izjave, premijer Vučić je rekao da trener Galatasaraja Ergin Ataman nije više dobrodošao u Srbiju.

Posle svega, Ataman je jutros na svom Tviter prfilu napisao da nije znao za ubistvo navijača Crvene zvezde pre nego što je pristalice "crveno-belih" nazvao teroristima.

“Želim da izjavim saučešće Crvenoj zvezdi i navijačima, potresla me je ova tragedija kojoj nije mesto u sportu ili životu", napisao je Atama.
Pogledaj vesti o: Nebojša Čović

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čović: Marko Ivković je ubijen sa leđa

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Nov.2014

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je demantovao izveštaj turske policije da je navijač crveno-belih poginuo u međusobnom sukobu pristalica beogradskog kluba u Istanbulu i ocenio da je to "spinovanje" turskih medija..."Prvi izveštaj turske policije govori o tome da je navijač poginuo u sukobu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.