Želite kuću? Kinezi će je odštampati za dan!

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2014, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite kuću? Kinezi će je odštampati za dan!

Nekada su bili potrebni meseci, pa čak i godine za izgradnju doma, ali u savremenom svetu kuća može biti završena za samo 24 sata i to, verovali ili ne, zahvaljujući 3D štampaču.

Ovo je struktura koju su počeli da štampaju Holanđani, i biće gotova za tri meseca

 

Arhitekte u Amsterdamu počele su ovih dana rad na prvoj 3D kući. Tvrde da će njihov projekt trajati tri godine i ponosni su na to. Ali, na drugom kraju sveta, u Šangaju, jedna kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tvrdi da su uspeli da "isprintaju" čak deset kuća za manje od 24 sata. U čemu je razlika? Pa, to zavisi od vaše definicije 3D štampanja.

 

Naime, i arhitekte u Holandiji i one u Kini koriste masivne 3D štampače. Onaj koji koriste Kinezi dug je skoro 150 metara, širok deset metara i dubok šest metara. Ali, dok stručnjaci u Amsterdamu koriste skupu plastiku, oni u Kini koriste reciklirani građevinski materijal i industrijski otpad.

 

A ovo je kuća koju su Kinezi odštampali za dan, zapravo 10 takvih za dan

 

Ipak najveća razlika je u tome što kineska kompanija "WinSun Decoration Design Engineering" štampa delove, a zatim ih uklapa, dok se u Amsterdamu štampaju čitave sobe, nameštaj i ostali detalji, objavio je Gizmodo.

 

Kinezi tvrde da su njihove kuće, koje koštaju skoro 5.000 dolara, vrlo čvrste, udobne i odmah useljive. Nadaju se da će ti domovi pre svega biti namenjeni siromašnim i raseljenim osobama, koje će moći brzo i jeftino da dobiju krov nad glavom.

 

U međuvremenu i stručnjaci u Kaliforniji počeli su da rade na 3D printeru koji će omogućiti štampanje kuća u roku od 24 sata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.