VIDEO: Ovako se HIV virus širi organizmom

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2015, 04:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Ovako se HIV virus širi organizmom

Medicina danas zna mnogo o HIV-u, od toga kako se prenosi, kako izgleda životni ciklus virusa, a mogu čak i da predvide u kom trenutku će zaraženi da oboli od side. Ali, dosad nije bilo jasno kako se HIV širi po telu.

Studenti sa Jejla, Gzaver Sivold i Volter Mots, ubrizgali su virus u limfne čvorove uspavanog miša, a onda su foton-laserskim skenerom uspeli da zabeleže trenutak u kojem HIV razara imunitet, ubijajući t-limfocite.

Ispostavilo se da se virus >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vezuje za jedan protein iz makrofaga (jedne vrste belih krvnih zrnaca u limfi), ključne ćelije koje predstavljaju prvu liniju odbrane organizma od napadača.

Studenti se nadaju da bi ovo otkriće moglo mnogo da pomogne da se pronađe definitivan lek protiv ove opake bolesti.

Ne propustite da pogledate jedinstveni mikroskopski snimak na kojem se vidi kako HIV razara ćeliju. Snimak je na Jutjub postavio jedan od gore pomenutih studenata, Volter Mots.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.