Skinut veo tajne sa rudnika dijamanata u Jakutiji

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2012, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinut veo tajne sa rudnika dijamanata u Jakutiji

16.09.2012. -

Skinut je veo tajne sa velikog nalazišta supertvrdih dijamanata. Nalazište je na granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, u oblasti Popigajske astrobleme – meteoritskog kratera dijametra sto kilometara.

Nalazište je otkriveno 70-ih godina prošlog veka i držano je u tajnosti. Sada geolozi mogu da nastave izučavanje tog tvrdog minerala. Naučnici smatraju da će ti dijamanti promeniti čitavo tržište u svetu. Zalihe su daleko veće od svih otkrivenih zaliha u svetu. Pored toga popigajski dijamanti imaju svojstva koje ih prave skupljim od običnih dijamanata u industriji.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Otkriven najveći rudnik dijamanata, sa zalihama za 3.000 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2012, 18:46

MOSKVA - Nalazište dijamanata, dvostruko tvrđih od običnih, pronađeno je na granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, na području kratera nastalog padom meteorita prije 35 miliona godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.