Počelo je: Radnicima u Švedskoj ubacuju čip ispod kože

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo je: Radnicima u Švedskoj ubacuju čip ispod kože

Želite da uđete u svoju kancelariju, koristite fotokopir aparat ili samo kupite sendvič? Zapoleni i u Srbiji su se navikli da provlačenjem kartica, platnih ili identifikacionih, završavaju ove obaveze. Ali Epicentar, novi haj-tek kancelarijski blok u Švedskoj, odlučio se za drugačiji pristup - čip ispod kože.

Svaki zaposleni ulazi u firmu tako što na ulaznim vratima podiže ruku i dopušta da mu skener očita čip ubačen ispod kože. Reč je o RFID (radio-frequency identification) >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čipu veličine zrna pirinča koji se nalazi u ruci. Uskoro će svi zaposleni, njih oko 700 koji rade u tom kompleksu, dobiti šansu da budu "čipovani".

Radnici pomoću ovog čipa za sada mogu da ulaze u zgradu i koriste fotokopir aparate, međutim uskoro će moći i da plaćaju kafu jednostavnim dodirom ruke.

Za ugradnju čipa potrebno je malo stisnuti zube jer postupak nije sasvim bezbolan. Čip se ugrađuje između palca i kažiprsta. Hans Sjoblad, koji radi za Svidiš biohaking grup kaže da su ti čipovi "intuitivni".

- Mi već komuniciramo s tehnologijom i to sve vreme. Danas je to malo zbrkano - trebaju nam PIN kodovi i lozinke. Zar ne bi bilo lakše samo dodirivanje rukom? To je stvarno intuitivno - rekao je Sjoblad za BBC.

On i Biohakig grupa ne nameravaju da se na ovome zaustave, već ljude žele da pripreme za dan kada svi budu želeli da budu "čipovani".

- Želimo da budemo u stanju da razumemo ovu tehnologiju pre nego što velike kompanije i velike vlade dođu do nas i kažu nam da od sada svi moramo da nosimo čip Poreske uprave, Gugla ili Fejsbuka. Tada ćemo svi biti u stanju da postavimo pitanje o načinima na koje implementiramo tehnologiju i to s pozicije mnogo većeg znanja o tome - kaže švedski naučnik.

Iako u Srbiji nemamo baš dodira sa njom, trenutni trend je takozvana nosiva tehnologija - fitnes narukvice, pametni satovi, pametne naočari, pametne majice... Međutim, kako se stvari kreću, izvesno je da će sofisticiraniji čipovi zameniti te tehnologije i počeće da nas dopunjuju.

Svašta je moguće, ali da li je humano i kulturološki prihvatljivo ubacivati ljudima tehnologiju ispod kože? Možda. Uostalom, šta će nam roboti, kad ljude možemo pretvoriti u robote?

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.