Nije film: Tviter unajmio zloglasnog hakera da pronalazi bagove

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2017, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije film: Tviter unajmio zloglasnog hakera da pronalazi bagove

Postoji legalan način da se hakuju veb-sajtovi kompanija, čak i da se za to uzme novac, piše Bi-Bi-Si (BBC), navodeći primer Džejka Dejvisa, koji sada radi kao stručnjak za sajber bezbednost.

Dejvis je onlajn poznat pod nadimkom Topijari (Topiary), a 2011. godine je uhapšen za ilegalno hakovanje, posle čega je prešao na stranu zakona i dobijao je novac od kompanije Tviter za razotrkivanje propusta u njihovoj bezbednosti, piše BBC.

Pojam koji se koristi za takvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vrstu hakovanja je "etičko hakovanje", što u suštini znači da hakera plaća kompanija kako bi hakovao njihov sajt i pronašao bezbednosne propuste i bagove (greške u programerskom kodu).

"Tviter me je platio za otkrivanje bagova", kaže Dejvis za BBC. On priznaje da bi se hakeri time bavili u svakom slučaju, stoga mu je novac kao šlag na tortu. Dejvis takođe navodi da se na taj način hakeri odvraćaju od ilegalnih postupaka, jer kroz etičko hakovanje mogu da rade sve što žele, a dobiju i malo novca.

"Fejsbuk je pogotovo dobar, jer plaćaju minimum od 500 funti (oko 600 evra) za otkrivanje bagova u njihovom kodu", kaže Dejvis. On je nakon hapšenja postao "beli šešir", što je termin za legalnog hakera i radio je za grupe kao što su LulZec i Anonimni (Anonymous).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.