Na putu ka besmrtnosti: Ruski naučnici zaustavljaju starenje

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2016, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na putu ka besmrtnosti: Ruski naučnici zaustavljaju starenje

Kada je u oktobru ove godine biofizičar Aleksej Karnauhov samome sebi presadio svoju sopstvenu koštanu srž sa ciljem da doživi 150 godina, taj njegov eksperiment nije bio senzacija. Ruski naučnici su i pre toga na sebi testirali sopstvene pronalaske. Ranije je kriolog Anatolij Bruškov napravio injekciju rastvora sa drevnom bakterijom koja je milionima godina živela u večno zamrznutom tlu (permafrostu). Akademik Vladimir Skulačov stavljao je sebi u oči kapi sa supstancom protiv starenja koju je sastavio u sopstvenoj laboratoriji.

Kako tvrdi ovaj naučnik, na taj način je uspeo da se oslobodi katarakte. „Bio sam gotovo oslepeo i zato sam odlučio da izvršim eksperiment na sebi“, priča Skulačov. „U to vreme smo pomoću naše supstance već izlečili 500 starih pacova od katarakte“. Rezultati su iznenadili oftalmologe. Sada Skulačovljeva laboratorija radi na preparatu koji bi trebalo da bude dostupan svima, a leči od svih bolesti izazvanih starošću.
Vladimir Skulačov / PhotoXPress
Večna mladost kao kod kitova

Akademik Vladimir Skulačov bavi se proučavanjem rada ćelijskih mehanizama ljudskog organizma – mitohondrija. Prema njegovoj hipotezi, one u ćeliji imaju funkciju agregata. Vremenom ta njihova funkcija slabi usled oksidacije.

„Ako se deblokira taj mehanizam, ljudi će biti zdravi do starosti“, kaže Skulačov. „To nije besmrtnost. Radi se o tome da se čovečanstvo izbavi od ponižavajućeg stanja oronulosti pred kraj života. U prirodi postoje vrste životinja koje ne stare, na primer, mnogi krokodili, pojedine kornjače i grenlandski kit. Gola krtica, koja je pronađena u Africi, živi 30 godina, tj. 10 puta više nego obični miševi.

Vladimir Skulačov je 2004. godine zajedno sa svojim sinovima – biologom Maksimom i matematičarem Inokentijem – izveo formulu nove supstance koja može da uspori starenje. Oni su je nazvali SkQ. Supstanca snabdeva membrane prirodnim antioksidansima. Efikasnost ove supstance proverena je na životinjama. „Sarađivali smo sa australijskim veterinarom koji je pomoću naše supstance lečio životinje od različitih staračkih bolesti“, priča Skulačov.

Njegov stariji sin Maksim rukovodi laboratorijom „Mitoteh“, koja se bavi pravljenjem lekova za ljude na osnovu supstance SkQ. Ova ideja je privukla ruske oligarhe, tako da je 2005. godine vlasnik kompanije „Bazovый эlement“ Oleg Deripaska uložio u projekat 15 miliona dolara, ali je sa početkom krize 2008. godine obustavio finansiranje. Od tada su projekat podržavali privatni investitori i kompanija „Rosnano“.

Kapi za podmlađivanje

U procesu izrade „tableta besmrtnosti“ laboratorija je proizvela surutku za podmlađivanje pod nazivom „Mitovan“, a takođe kapi „Vizomitin“ koje otklanjaju problem „suvih očiju“. One se već nekoliko godina prodaju u ruskim apotekama. Sada je taj preparat na kliničkom testiranju u SAD.

„Mitoteh“ u Americi traži investicije u visini od 15 miliona dolara pomoću kojih će završiti kliničko testiranje, i poželjno je da ih dobije od američke farmaceutske kompanije koja bi mogla da olakša plasiranje preparata na tržište. „Ukoliko nam to pođe za rukom, ’Vizomitin’ će u SAD biti pušten u prodaju 2018-2019. godine“, rekao je za „Rusku reč“ Maksim Skulačov.

Za prodaju na ruskom tržištu priprema se i novi preparat za oči – „Vizomitin forte“. „Povećali smo dozu 10 puta da bi lek bio efikasniji. Cilj nam je mrežnjača u zadnjem delu očne jabučice“, objašnjava Maksim. „Na taj način možemo da sačuvamo ljudima vid do duboke starosti“.

Ove godine se laboratorija najzad približila konačnom puštanju u prodaju dugoočekivanog „eliksira mladosti“ na kome radi već 11 godina. „Tokom čitave 2016. godine vršili smo klinička istraživanja i sada smo okončali prvu fazu“, kaže za „Rusku reč“ Maksim Skulačov. „Zasada ona samo dokazuje da preparat nije štetan po zdravlje. Testiranja su vršena na mladim zdravim osobama“. Kroz nekoliko godina će istraživanja biti završena i preparat koji usporava starenje pojaviće se u prodaji.

Mehanizmi starenja

Interesovanje za tehnologije protiv starenja ispoljava i država. Početkom 2015. godine na Moskovskom fizičko-tehničkom institutu (MFTI) formiran je Centar za istraživanje molekularnih mehanizama starenja.

Njegov rukovodilac je poznati biofizičar, profesor Valentin Gordelij, koji je pre toga radio u Institutu za strukturnu biologiju u Grenoblu. Rukovodilac nadzornog odbora je profesor Rejmond Stivens, direktor Instituta Bridž u južnoj Kaliforniji, poznat po uspešnoj komercijalizaciji naučnih otkrića i plasiranju novih preparata na tržište.

U Centar je od 2009. godine uloženo oko 10 miliona dolara. Sada u njemu funkcioniše šest laboratorija. „Jedan od naših zadataka je definisanje prostorne strukture proteina koji su odgovorni za razvoj starenja“, kaže šef Katedre za biofiziku MFTI Vladimir Čupin. „Naša istraživanja će omogućiti stvaranje preparata uz korišćenje kompjuterske simulacije i hemijsko-bioloških metoda“.

Glavni pravac istraživanja pomenutog Centra su membranski proteini koji učestvuju u mehanizmima razvoja mnogih bolesti vezanih za uzrast. Prema Čupinovim rečima, planirano je da se u Centru osnuje laboratorija za proučavanje Alchajmerove bolesti.

Vitalna starost

Biofizičar Aleksej Karnauhov planira da živi 150 godina. On smatra da se u poznim godinama može produžiti život tako što se čoveku usade njegove sopstvene ćelije koje nisu mnogo oštećene usled različitih spoljnih uticaja. Po Karnauhovljevim rečima, pomoću tog metoda je moguće spasti čoveka koji je podvrgnut smrtonosnoj dozi radioaktivnog zračenja. Tu teoriju su već potvrdili eksperimenti na miševima.

„Tokom eksperimenata prosečna dužina života oglednih miševa povećana je za 34%“, rekao je Karnauhov za „Rusku reč“. „Povećan je i period reprodukcije miševa. Po ljudskim merilima ženke su rađale u šezdesetoj godini. Miševi su bili aktivniji i spolja su delovali kao da su mlađi – dlaka im je postajala sjajna i gusta.

Treba reći da svaki metod podmlađivanja ima i svoja ograničenja. Prema rečima Alekseja Karnauhova, mogu se presađivati samo sopstvene ćelije. „Veštački aktivirane ćelije sa velikim brojem genomnih grešaka mogu odigrati negativnu ulogu i upropastiti čoveka. Na primer, mogu izazvati tumor“, kaže Karnauhov. „Naše sopstvene ćelije same mogu da pronađu svoje mesto u organizmu i da stvore neophodnu količinu zdravog ćelijskog materijala, te će se na taj način čoveku u poznim godinama postepeno povratiti zdravlje“.

Skulačov takođe kaže, da se starenje ne može sprečiti u svakoj fazi života. „U našim ogledima supstanca SkQ nije pomogla veoma starim pacovima“, konstatuje Skulačov. „Organizam ima neku granicu posle koje nema podmlađivanja“.

Viktorija Zavjalova, Ruska reč



Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.