Kofer budućnosti prati putnike

Izvor: VOA, 31.Jan.2016, 03:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kofer budućnosti "prati" putnike

Kolica sa sistemom infracrvenih zraka prati narukvicu na vlasniku – i kreće se odmah iza njega, natovarena prtljagom.

Evo dobrih vesti za one koji često putuju – uskoro možda neće morati da nose kofer ili da ga vuku za sobom. Grupa srednjoškolaca iz Libana osmislila je napravu za pametni prtljag.

Putnici u skorijoj budućnosti moći će da se kreću aerodromima slobodnih ruku, uz pomoć novog tzv. Prati me kofera.

“Mi smo tim od petoro >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << članova i osmislili smo kofer koji vas prati i koji ne morate da gurate. Došli smo na tu ideju dok smo bili na aerodromu u Dubaiju i videli ljude koji jedva nose svoje teške kofere”, kaže srednjoškolac Ralf Šalhub.

Naprava ima nekoliko senzora i centralni procesor, odnosno “mozak” kompjutera.

Ovaj izum koristi GPS, globalni sistem za pozicioniranje, GSM, globalni sistem za komunikaciju i sim karticu. Na taj način ukoliko se vlasnik i prtljag ikada razdvoje, putnik će dobiti poruku sa informacijom gde se nalaze torbe.

Pametni telefon može da služi kao daljinski upravljač i da kolicima šalje uputstva poput “pauze” ili “prati me”. Mladi pronalazači osvojili su prvo mesto na takmičenju Međunarodne asocijacije federacija istraživača i za svoj izum takođe dobili zlatnu medalju na sajmu izuma  u Nemačkoj. Tim srednjoškolaca se nada da će privući dovoljno investitora kako bi plasirao svoj proizvod na tržište.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.