Kako pametni telefoni utiču na zdravlje

Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2015, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pametni telefoni utiču na zdravlje

02.07.2015. -

Preterana upotreba pametnih telefona može da izazove zdravstvene probleme. Koje komplikacije mogu izazvati naši uređaji i šta treba uraditi da bi se oni izbegli?

Prema lekarima, loše držanje izazvano gledanjem u ekran pametnog telefona svake godine izaziva više slučajeva dijagnostifikovanja pojave koja se nazi „text neck“(„tekst-vrat“). Ovo stanje karakterišu glavobolje povezane sa napetošću u vratu, vrlo osetljiva kožu i smetnje na oku. Fizioterapeut >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Prija Dasoju takođe upozorava da neodgovarajuća upotreba telefona može da izazove bol u rukama i ramenu, objavljuje Bi-Bi-Si.

Stručnjak upozorava da savijanje glave zbog gledanja u ekran stvara jak pritisak na prednjem i zadnjem delu vrata. U najgorim slučajevima „tekst-vrat“ dovodi do potiljačne neuralgije: neurološki uslov koji se javlja kada su oštećeni potiljačni nervi.

„Osoba može da ima ovaj problem kada koristi tàblete, laptope ili pametne telefone. To počinje kao osećaj napetosti u prednjem delu vrata i slabosti u leđima“, rekao je Filips Lola, osteopata.

Bol može da bude jak, ponekad se pomeša sa migrenom. Počinje na dnu glave, a proteže se do temena. Rešenje ovog bolnog stanja je promena pozicije svakog sata i i adekvatna upotreba telefona.

Tretman potiljačne neuralgije uključuje ispravljanje držanje, masaže i anti-inflamatorne lekove. Međutim, stručnjaci kažu da je najbolja prevencija. Smanjenje upotrebe pametnih telefona ili stavljanje u blizini linije očiju pomogli bi da se izbegne zdravstvene probleme.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.