Gugl zna šta ste radili prošlog leta

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2015, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gugl zna šta ste radili prošlog leta

Ne prođe ni dan da se ne pokrene priča o privatnosti na internetu i postave pitanja koliko lični podaci koje ostavljamo zapravo ostaju u sferi privatnosti. Odgovori koje povremeno dobijemo uvek su šokatni. Gugl zna gde smo bili, šta smo radili, gde smo išli i gomilu drugih informacija koje su uz malo veštine "na izvolte" onima koji žele to da otkriju. Zato čitava priča podseća na čuveni horor iz naslova u kojima gomilu tinejdžera ucenjuje ubica sa stvarima za koje su mislili da niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ne zna. Zato povedite računa o tome koje ćete podatke ostaviti na mreži jer nikada ne znate ko sve može da ih se dočepa.

Gugl je nedavno objavio niz poboljšanja u sferi privatnosti i sigurnosti, službeno objavljujući MyAccount – na kojem možete videti zastrašujuću količinu informacija kojima Gugl raspolaže… o vama.

Sada takođe možete da proverite stvarne postavke privatnosti, i da dobijete uvid u ono što na kraju o vama izlazi u svet.

Kako biste otkrili šta to tačno Gugl zna o vama, idite na MyAccount, pa kliknite na ‘your personal info’. Tu možete videti svoj telefonski broj, mail i isključiti Guglovu opciju da prati vašu istoriju pretraživanja – ako to želite.

U postavkama možete označiti da Gugl prestane da prati vašu lokaciju (da, on prati gde se nalazite dok uz sebe imate uređaj kojim ste ulogovani na Gugl), kao i da prestane da čuvate vaše glasovne pretrage i informacije s andrioda, ako ga imate.

Možete isključiti i Guglovu arhivu svojih Jutjub pretraga i videa koje ste gledali, i daunlodovati kopiju svih podataka koje Gugl ima o vama.

Korisnici uz to mogu izabrati da im se ne prikazuju ciljane reklame, iako Gugl napominje da će u tom slučaju korisnik biti “manje relevantan”.

Gugl je predstavio i stranicu privatnosti na kojoj obećava da će vaše podatke čuvati na sigurnom.

“Znajte da mi ne prodajemo vaše lične informacije. Vi kontrolišete sve vrste informacija koje mi prikupljamo i koristimo. Na kraju, znajte da se niko od nas ne trudi više da očuva vaše podatke sigurnim.”

Ako se pitate čemu odjednom tolika buka o transparentnosti, setite se da je izvršni direktor Epla, Tim Kuk, nedavno napao Guglovu sigurnosnu politiku, a ovo se čini kao savršen odgovor, piše Independent.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.