Izvor: Nezavisne Novine, 22.Avg.2017, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski astronauti vjeruju u pištolj, Amerikanci ne žele oružje

Ruski astronauti nose oružje sa sobom u svemir, ali razlog nisu vanzemaljci, već problemi koji mogu da nastanu nakon slijetanja na Zemlju.

Trocjevni pištolj, koji najviše liči na skraćenu lovačku pušku, služio je uglavnom za spašavanje života astronauta od divljih životinja ili za davanje signala spasiocima.

Tako su 1965. Aleksej Leonov i Pavel Beljaev imali vanredno prinudno ateriranje u tajgi. Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << specifičnosti terena, spasilački timovi nisu mogli doprijeti do astronauta.

Leonov i Beljaev bili su prisiljeni da provedu u tajgi nekoliko dana, pa im je oružje tada bilo potrebno.

Astronauti su za sebe izgradili sklonište, ali su do njih, "na grijanje oko vatrice", počeli dolaziti medvjedi, koji su se tek probudili iz sna i zato bili vrlo gladni i agresivni - navodi "Ruski vijesnik".

Trocjevni pištolj pokazao kao najoptimalniji za rješavanje postavljenih zadataka: zaštita od "opasnih zvijeri i kriminalnih elemenata", pronalaženje hrane lovom i davanje svjetlosnih signala vizualnog posmatranja.

Pištolj koji je u SSSR-u dobio naziv "SONAZ" pokazao se pouzdanim.

"Stavljali smo pijesak u unutrašnjost pištolja, nalijevali vodu, šta sve nismo činili - i oružje je izdržalo sve", svjedoči Nikolaj Filatov, zamjenik načelnika Odjeljenja za pripremu astronauta za preživljavanje u ekstremnim uslovima.

Čim su za pištolj čuli kazaški pastiri, odmah su astronautima počeli da nude trampu. Davali su cijelo stado ovaca, a jedan čobanin ponudio je astronautima čak i svoju ženu.

Međutim, Amerikanci ne nose oružje u svemir i njihovi stručnjaci protive se ruskom naoružanju u vasioni.

Inženjer Nase Džejms Oberg zahtijevao je da se sa Međunarodne svemirske stanice ukloni rusko borbeno oružje.

Oberg smatra da pištolju nije mjesto u orbiti, gdje ljudi moraju da rade u uslovima velikog stresa i psihičke napetosti. Ruski stručnjaci se nisu složili sa tim stavom. Jurij Gidzenko, načelnika Uprave za posebne pripreme astronauta, smatra da postoji potreba za oružjem na vasionskom brodu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi i Ameri zbog ovoga "ratuju" i u svemiru

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2017

Ruski astronauti nose oružje sa sobom u svemir, ali razlog nisu vanzemaljci, već problemi koji mogu da nastanu nakon sletanja na Zemlju...Trocevni pištolj, koji najviše liči na skraćenu lovačku pušku, služio je uglavnom za spasavanje života astronauta od divljih životinja ili za davanje signala...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.