Putovanja za odvažne: Atakama, najsuvlje mesto na Zemlji!

Izvor: Prva.rs, 12.Apr.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putovanja za odvažne: Atakama, najsuvlje mesto na Zemlji!

Atakama je pustinja u Čileu i čini je potpuno bezvodni plato sačinjen od slanog zemljišta (salares), peska i bujica okamenjene lave. Atakama se proteže od Anda do Pacifika i predstavlja najsuvlje mesto na Zemlji jer tu padne najmanje padavina pa je idealna za one koji se mnogo znoje.
Postoji podatak da ni kap kiše nije palo od 1903. do 1918. godine.
Ono što turiste najviše privlači da dođu u ovu pustinju jesu zvezde padalice koje noću izgledaju poput vatrometa, čudesne smene >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << dana i noći, česte prijave za preletanje NLO-a.
Prava turistička atrakcija u Atakami jeste neverovatna šaka koja izvire iz peska, umetničko delo Maria Irarazabala koji ju je na to mesto postavio pre 21. godinu.

Verovali ili ne u Atakami se nalazi nekoliko veoma dobrih hotela koji vam nude udoban smeštaj.
Ono što turistima predstavlja najveći problem jesu nagle temperaturne promene u roku od 24 časa. Tako preko dana temperatura bude do 45 stepeni što i ne čudi za pustinju. Ali, ono što je za organizam čoveka šok jeste što tokom noći u  pustinji bude i do 25 stepeni ispod nule.
Zemljište u nekim delovima ove pustinje toliko podseća na tlo Marsa, da su ga meštani nazvali Villa de la Luna (Mesečeva dolina). Takođe na tom mestu zbog sličnosti sa Crvenom planetom NASA često isprobava sletanje svojih letelica. 

Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.