NASA OTKRIVA: Na Marsu je postojao ogroman okean, idealan za razvoj vanzemaljaca

Izvor: Blic, 06.Mar.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA OTKRIVA: Na Marsu je postojao ogroman okean, idealan za razvoj vanzemaljaca

Ogroman okean prostirao se na severu "Crvene planete", i zauzimao skoro petinu njene teritorije, nanovije je saznanje koje je obelodanila Američka svemirska agencija (NASA).

"Okean je stvarao tople, vlažne klimatske uslove, idealne za razvoj vanzemaljskog života", navodi se u izveštaju naučnika.

Okean je postojao pre 3,5 milijarde godina, a imao je deset puta manje vode nego svi Zemljini okeani zajedno, a bio je dubok više od 1.5 kilometara. Zapremina je iznosila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 20 miliona kubnih kilometara vode.

Satelitski snimci pokazali su reljefe koji ukazuju na postojanje rečnih dolina i terene formirane kretanjem vode.

Američki stručnjaci identifikovali su 52 regiona delti, u koje su ulazili brojni sistemi koji podsećaju na reke. Svi regioni se nalaze na istoj visini, što ukazuje da su označavali obalu ogromnog okeana u koji su se slivale reke.

- Naše otkriće daje prevagu hipotezi da se okean formirao na ranom Marsu kao deo globalne i aktivne hidrosfere - naveli su naučnici.

Ključno pitanje, međutim, je ostalo bez odgovora - gde je otišla voda sa Marsa?

Neki naučnici veruju da je većina sada u zaleđenom stanju ispod površine.

- Na Zemlji, delte i jezera su odlični akumulatori i pokazatelji znakova života u prošlosti - rekao je dr Getano Di Akile, vođa projekta.

- Ukoliko je ikada bilo života na Marsu, delte su možda ključ za otkrivanje njegove biološke prošlosti - zagonetno je završio svoju izjavu.

VIDEO> Prastari okean na Marsu
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.