Misteriozna zvezda ponovo trepće, astronomi podigli uzbunu

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozna zvezda ponovo "trepće", astronomi podigli uzbunu

Sjaj misteriozne zvezde KIC 8462852 ili Tabi, za koju deo naučnika veruje da bi mogla biti "dom vanzemaljaca" i da ima zaštitnu vanzemaljsku strukturu, ponovo je drastično oslabio.

Svi jači teleskopi usmereni su prema toj zvezdi, a naučni svet je zbunjen i podeljen.

Ova zvezda otkrivena je 2009. godine i udaljena je 1.500 svetlosnih godina od Zemlje. Pažnju astronoma i teoretičara zavere zaokupila je kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je tim astronoma na čelu sa Tabetom Bodžajian (po kojoj je i dobila ime), sa Univerziteta Jejl, opisao neobične svetlosne uzorke koje do danas niko nije uspeo da objasni.

Astronomi prate pad u nivoima sjaja zvezda. Ako na svakih nekoliko dana, sedmica ili meseci sjaj neke zvezde opadne, to znači da ispred nje prolazi planeta. Koliko sjaj pada zavisi od veličine planete, ali nikada ne prelazi jedan odsto. Ali, zvezda Tabi je u nekoliko navrata drastično oslabila - u jednom slučaju sjaj je opao za neverovatnih 22 odsto, pre nego što se ponovo vratio na normalu.

Neki fizičari pad sjaja objašnjavaju postojanjem džinovskog solarnog štita koji okružuje čitavu zvezdu. To bi značilo da su štit napravile vanzemljaske civilizacije. Deo naučnika nije oduševljen tom idejom i smatra da bi trebalo da vanzemaljci uvek budu poslednja hipoteza.

Prema drugoj teoriji, u mladom haotičnom zvezdanom sistemu došlo je do sudara dve planete u kojem je nastao veliki oblak materijala koji povremeno zasenjuje zvezdu. Problem te hipoteze jeste u tome što bi materijal obasjan svetlom zvezde trebalo da deo njenog vidljivog spektra pretvara u toplotu, što podaci ne potvrđuju.

Prema trećoj hipotezi, u tom sistemu postoji više planeta sa "diskovima", koji se ponekad u odnosu na naše teleskope nađu "na okupu" tako da zasene zvezdu.

Autor: Srna

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.