MALI ZELENI DOBRODOŠLI U SPC Sveštenik Milićević: Vanzemaljci su nam braća

Izvor: Kurir, 26.Nov.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALI ZELENI DOBRODOŠLI U SPC Sveštenik Milićević: Vanzemaljci su nam braća

BEOGRAD - Sveštenik Vukašin Milićević, koji je deo nove postave u Hramu Svetog Save na Vračaru, u crkvenim krugovima poznat je kao predvodnik modernista, a taj epitet pre svega je stekao svojim pisanjem o vanzemaljcima i njihovom dolasku na planetu Zemlju.

Njegova široka shvatanja, međutim, naišla su na udar tradicionalističke struje u SPC, pa su mnogi sveštenici osudili odluku patrijarha da baš Milićevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << postavi u Hram Svetog Save.

Neće da ih krsti

Ipak, oni koji ga podržavaju kažu da je pravi revolucionar pravoslavlja. A to bi se moglo reći i po

Milićevićevom tekstu „Bliski susret treće vrste“, objavljenom na portalu SPC Borba za veru.

- Mislim da nema potrebe da mi hrišćani strepimo ukoliko ikada dođe do bliskog susreta treće vrste. U tom slučaju treba da radimo što i inače: propovedamo. Ukoliko se odazovu propovedi, pronašli smo braću. Kako i zašto? Bog zna, a otkriće i nama kada i ako bude bilo potrebno - između ostalog se navodi u Milićevićevom krajnje neobičnom tekstu o vanzemaljcima.

Kao pravi modernista, on dalje objašnjava i da su mnogi doskora živeli u zabludi da se pod ljudskim bićem podrazumeva samo jedinka svetle puti, indoevropskog porekla, koja naseljava ono što se smatra centrom sveta (Evropu), te da nemamo dokaza da se u dogledno vreme neće pojaviti još neka „vrsta“ ljudi koja bi proširila već podrazumevanu definiciju čoveka.

Bogolika bića

Pojedini sveštenici su ga nakon ovog teksta optužili da bi zapravo hteo da krsti vanzemaljce, ali sveštenik Milićević za Kurir negira takve navode.

- Tekstovi o kojima sam pisao o vanzemaljcima predstavljali su samo filozofsko promišljanje o tome šta bi se desilo u slučaju da vanzemaljci postoje. Ja sam samo pisao o tome šta bi se desilo da se zaista utvrdi njihovo postojanje. U tim promišljanjima hteo sam da istaknem da postojanje vanzemaljaca ne negira postojanje boga. Želeo sam da kažem da ukoliko sretnemo vanzemaljca, trebalo bi da nastavimo sa propovedi. Ako je razume, onda je bogoliko biće, odnosno čovek - objašnjava Milićević.

On priznaje da Crkva nema zvaničan stav o tome. Inače, na sajtu peticije.com pokrenuta je peticija „Vratite oca Vukašina Milićevića u Crkvu svetog Vasilija“, gde je službovao pre Hrama Svetog Save.

Papa Franja

USKORO ĆEMO SAZNATI ZA NOVU BRAĆU

U svojoj propovedi na trgu Svetog Petra u Rimu, 13. aprila 2014. godine, rimski papa Franja takođe je sa velikom lakoćom govorio o vanzemaljcima.

- Draga braćo, hteo sam svima vama da kažem da nismo sami u svemiru. Nauka je već učinila veoma ozbiljan napredak, da ćemo, najverovatnije, u bliskoj budućnosti saznati za postojanje naše nove braće i sestara, s kojima ćemo razmenjivati znake mira. To će biti divan dan - rekao je tada papa Franja.

Srpska pravoslavna crkva

MOŽE DA SE KRSTI SAMO BIĆE SA DUŠOM

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi potvrdili su nam da ne postoji zvaničan stav u vezi sa vanzemaljcima i da sveštenik Milićević nije učinio nikakvo krivo delo pišući o njima.

- Ako se zalaže za pokrštavanje vanzemaljaca, to je već druga priča. Zvaničan stav Crkve je da može da se krsti samo ono što ima dušu, a ono što nema, nikako ne može - odgovaraju u SPC.

Anketa

POSTOJE LI VANZEMALJSKA BIĆA?

Milka Canić, supervizor u TV kvizu

PONEKAD VERUJEM

Ponekad verujem u vanzemaljce jer ne mogu da zamislim da smo sami na svetu. Međutim, ako su vanzemaljci gore u nekoj udaljenoj galaksiji, ne mora da znači i da je bog tu. Na ovom svetu postoji još mnogo enigmi i nedokazanih hipoteza.

Slađana Delibašić, pevačica

PEVALI JESMO, ALI NE VERUJEM

Ja sam vernik, a u vanzemaljce ne verujem. Istina je da sam sa Ðoletom imala pesmu „Idemo na Mars“, ali to je samo pesma. O vanzemaljcima zaista nisam mnogo razmišljala.

Mira Škorić, pevačica

VEROVATNO POSTOJE

Mislim da vanzemaljci najverovatnije postoje. Poštujem i verujem u crkvu i boga.  Smatram da postojanje vanzemaljaca ne negira postojanje boga.

Draško Đenović, verski analitičar

POMINJU SE ČAK I U STAROM ZAVETU

Crkva nigde ne poriče postojanje drugih bića u svemiru iako se tom temom ne bavi često. Postojanje drugih bića u svemiru može se naslutiti čak i iz Knjige o Jovu, koji je najstariji spis Starog zaveta.

Autor: M. Leskovac,R. Kantar,Foto: Privatna arhiva,Foto: Reuters,Foto: Marina Lopičić
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.