U NBA mediji i igrači o istom različito

Izvor: Politika, 01.Avg.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NBA mediji i igrači o istom različito

Novinarski žiri za MVP-ja izabrao Stefona Karija, dok su se igrači nedavno opredelili za Džejmsa Hardena. – Košarkaški meč za šest evra. – Uskoro promena rangiranja za plej-of. – Komesar i žene treneri

Od 1981. i velikih početnih muka da se prvo u američkom sportskom prostoru ustoliči kao ozbiljno nadmetanje, NBA je poverila predstavnicima medija odlučujuću ulogu u biranju najboljeg igrača >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvenstva.

Iz godine u godinu liga se malim, ali sigurnim koracima razvijala, postavši negde na razmeđu dva milenijuma od takmičenja lokalnog značaja opšteprihvaćeni globalni spektakl.

Mnoge stvari su se menjale, i to ne samo reda radi, ali su sredstva informisanja i dalje čvrsto držala „dizgine u rukama” u MVP izboru. Monopol u periodu „obnove i izgradnje” je bio opravdan, pošto su mediji značajno doprineli NBA porobljavanju planete. Ipak, poslednjih nekoliko sezona košarkaši su počeli da podižu glas sve nezadovoljniji rezultatima žirija sastavljenog od novinara specijalizovanih za praćenje zbivanja u najjačoj basket ligi na svetu.

Pre oko pet meseci, za vreme kratkotrajne pauze zbog igranja meča „svih zvezda” Kevin Durant, jedan od najboljih majstora pod obručima ne samo u NBA, najavio je ono što je ubrzo i urađeno: „Mi bolje od svih znamo ko koliko vredi, jer smo svakog dana jedni protiv drugih na parketu.”

Tradicionalno, sredinom juna novinari su rekli svoje ustoličivši odličnog plejmejkera Stefona Karija, čiji je klub Golden stejt ubrzo zatim postao i prvak. Daleko za njim zaostao je takođe sjani košarkaš, Džejms Harden (Hjuston).

Pre neki dan struka je konačno „izašla iz mraka”, organizovavši svoj prvi izbor za najkorisnijeg igrača šampionata. Tu je glavnu nagradu osvojio baš Harden. Priredba je zamišljena po modelu čuvenog filmskog „Oskara” i deljena su razna priznanja. Tako je Lebron Džejms slavio u kategoriji „igrač koga biste tajno najviše želeli u timu”, dok je Kari prigrabio čak tri „epizodna” prva mesta: „najzapaženiji u ključnim trenucima”, „najteži za čuvanje” i zajedničku sa prvom petorkom „Ratnika” – „najveća prednost domaćeg terena”.

Inače, manifestacija je bila medijski neuporedivo slabije propraćena od one u kojoj su žurnalisti u glavnim ulogama.

Nekako paraleno sa ovim sastali su se Komitet za takmičenje i Bord guvernera (vlasnici klubova). Tema razgovora, bar ono što je javnosti plasirano, bila je promena rangiranja ekipa u plej-ofu. Svako od dva („Istok” i „Zapad”) udruženja u svom sastavu ima i po tri podlige sa po pet timova. Poredak od broja jedan do broja osam pravi se tako što pobednici podliga, bez obzira na odnos pobeda i poraza, u „kosturu” ne mogu ispod četvrtog mesta.

Po novom predlogu, osvajanje neke podlige ne bi garantovalo gornji deo rasporeda, nego bi se uparivanje vršilo isključivo na osnovu odnosa pobeda i poraza (svaki tim odigra u toku sezone po 82. utakmice). U proteklom prvenstvu Portland je kao osvajač Severozapada bio na četvrtoj poziciji „Zapada”, dok bi se po novom našao na šestom mestu.

Analitičari iz štaba lige su izračunali da postoji nešto manje od pet odsto šansi da se u plej-ofu ne nađe neki od pobednika podliga. Upoređivanjem rezultata iz ranijih šampionata i prema novom predlogu, svi dosadašnji prvaci podliga bi se borili za titulu. Ipak, vlasnici još uvek nisu „prelomili”, mada postoje dobri izgledi da se doigravanje 2015/16. odigra po novom sistemu.

Vrelo košarkaško leto u NBA dodatno je začinila i Beki Hamon, postavši prva žena ikada koja je trenirala muškarce: sa San Antonijem je osvojila Letnju ligu u Las Vegasu. Komesar Adam Silver zato kaže da ne sumnja da će veoma brzo neka žena postati glavnokomandujući sa klupe NBA ekipe.

A da je NBA visokoprofitabilni proizvod, u kome ne sme da bude „praznog hoda”, vidi se i po sledećem poslovnom potezu kojim je popunjena „rupa” u pražnjenju navijačkih džepova. Za samo šest evra u prvenstvu 2015/16. biće moguće „a la kart” naručiti utakmicu koja nije u televizijskoj ponudi, i to za gledanje na kompjuterima, tabletima i mobilnim telefonima.

Ratko Pavlović

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.