Petorka koja je vladala 25 godina!

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petorka koja je vladala 25 godina!

Poraz San Antonija od LA Klipersa doneo je praktično novu eru u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

Naime, prvi put posle 25 godina u finalu NBA lige neće biti Majkla Džordana, Dvejna Vejda, Kobija Brajanta, Hakima Olejdžuvona ili Tima Dankana.

Barem neko od ovih legendarnih igrača bio je učesnik svakog NBA finala od 1991. godine kada su Bulsi pobedili Lejkerse u finalu predvođeni ’njegovim letećim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visočanstvom’.

Majkl Džordan je osim tog, bio učesnik u još pet NBA finala (1992, 1993, 1996, 1997, 1998). Prvo finale u kojem Majkl nije učestvovao od 1991. godine je bilo 1994. godine kada je Hjuston predvođen fantastičnim Hakimom Olejdžuvonom osvojio titulu protiv Njujorka, a isto je godinu dana kasnije ponovio protiv Orlanda.

Onda se Džordan vratio, osvojio je još tri prstena, a posle njegovog povlačenja red je došao na Tima Dankana koji je 1999. godine bio MVP finala u kojem je San Antonio pobedio Njujork.

Usledila su tri finala u kojima je Kobi Brajant osvajao titule uz pomoć Šakila O’Nila (2000, 2001. i 2002.), a onda je ponovo Dankan osvojio trofej 2003. protiv Nju Džersija.

Sledeće, 2004. godine titulu je osvojio Detroit sa našim Darkom Miličićem, a u poraženom timu Lejkersa ponovo je bio Kobi Brajant. Detroit nije uspeo da ponovi uspeh i naredne sezone, u finalu je izgubio od Dankanovog San Antonija, a 2006. su se u finalu sastali Dalas i Majami. Trofej je otišao na Floridu, a MVP finala bio je Dvejn Vejd.

Naredne godine ponovo je Dankan sa San Antonijom slavio, ovoga puta protiv Klivlenda, da bi 2008. titulu osvojio Boston, ali protiv Lejkersa za koje je igrao Kobi.

Usledile su još dve vezane titule za Brajanta i Lejkerse, a 2011. godine Dalas je osvojio prsten savladavši u finalu Majami za koji je igrao Vejd. Sjajni bek Hita vratio se i osvojio naredne dve titule, a prošle sezone su u finalu igrali i on, ali i Tim Dankan koji je bio uspešniji.

Sada definitivno neće u finalu biti nijednog od ovih velikana, pa se slobodno može reći da u NBA ligi počinje nova era.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.