Neznani junak Kavsa i momak za sve prljave poslove - saigrači ga obožavaju, protivnici mrze i tuku (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 27.Maj.2015, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neznani junak Kavsa i momak za sve prljave poslove - saigrači ga obožavaju, protivnici mrze i tuku (VIDEO)

Metju Delavedova je na NBA draft izašao pre dve godine, ali ga niko nije izabrao. Kroz nastupe u Letnoj ligi, osigurao je mesto na rosteru Klivlenda, koji je prošlu sezonu imao učinak 33-49, te dobio prvi pik na draftu. Ostalo znate – na leto se vratio Lebron, dovedeni su prvo Kevin Lav i hrpa veterana (Majk Miler, Šon Merion), a zatim i Džej Ar Smit, Timofej Mozgov i Iman Šampert, a Delavedova je jedan od retkih igrača koji su ostali na rosteru...

Klivlend Kavalirsi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << su, poput metlom, počistili Atlantu sa maksimalnih 4:0 u finalnoj seriji Istočne konferencije i tako obezbedili plasman u veliko finale NBA plej-ofa. I dok je Lebron Džejms još jednom demonstrirao košarkaškom svetu zašto je najbolji košarkaš sveta, ulogu junaka iz senke, tačnije momka za obavljanje svih prljavih poslova u povredama desetkovanom Klivlendu pokupio je Metju Delavedova!

Ako je do skoro bio samo pešadinac u vojsci kojom sa klupe komanduje Dejvid Blat, a zapravo sve konce drži „Njegovo kraljevsko visočanstvo“, Delavedova je u prvi plan iskočio u trećoj utakmici finalne serije, kada se dogodio možda i ključni momenat koji je odredio dalji tok priče.

Sve se odigralo krajem druge četvrtine, kada je Al Horford isključen zbog udaranja Delavedova. Najbolji igrač Atlante do tada je imao najbolje poluvreme u doigravanju. Horford je za 19 minuta postigao 14 koševa (šut iz igre 7/10), imao četiri skoka i jednu asistenciju, te je vukao Hokse u nastojanju da dođu do prve pobede u konferencijskoj borbi za naslov najbolje ekipe.

Igrao se poslednji minuta druge četvrtine kada je Horford promašio jedan šut, a u skoku u napadu borio se s 15 centimetara nižim Delavedovim. Obojica su pala na parket, a australijski internacionalac je u nezgodno pao na Horfordovu nogu. To je izazvalo bes kod 28-godišnjeg centra iz Dominikanske Republike, koji je reagovao tako što je udario Delavedovu laktom u predelu ramena i vrata, a sudije nisu imale milosti – isključile su ga.



Bez Horforda, te od ranije i Kajla Korvera, Atlanta je izgubila i treću utakmicu od Klivlenda, nakon čega je usledila - metla! A upravo je Korver razlog zbog kojeg je Horford, koji nije poznat po ovakvim ispadima, burno reagirao na start Delavedove. Naime, u drugoj utakmici se dogodio sličan start australijskog šutera na Korveru, koji je tada doživeo povredu zgloba zbog koje će propustiti četiri do šest meseci. I tada je Delavedova išao neoprezno na nogu protivnika, baš kao što je to učinio i u trećoj utakmici protiv Horforda. Uostalom, tome su posvedočile i sudije koje su mu dodelile tehničku grešku zbog neopreznog starta, ali to je malo značilo za Atlantu.

Doduše, Hoksi su u već pomenutoj trećoj utakmici nadljudskim naporima stigli do produžetka, ali Lebron Džejms je, nakon lošeg starta i s povredom zgloba, bio nezaustavljiv s tripl-dablom uništio snove Atlante.

„Stvarno mislim da je išao namerno na mene, ali sam se snašao. U prethodnoj utakmici sam dobio udarac u koleno i ovo je izgledalo kao da će se ponoviti. Delavedova igra tvrdo, ali negde mora postojati granica. Mora da nauči. U ligi je tek dve godine i mora da nauči da su na kraju dana ovde svi braća i pazimo jedan na drugog“, rekao je nakon utakmice Horford i tom izjavom najbolje sublimirao misli cele ekipe Atlante.

„Nisam situaciju video uživo, ali sam na ponovljenom snimku video kako se Delavedova baca na nogu. Pazite, to je već napravio Korveru, jednom od naših startera i koji će biti četiri do šest meseci van terena. I onda je to napravio Alu koji je jednostavno rekao 'dosta' i napravio to što je napravio“, izjavio je Atlantin Demare Kerol i dodao:

„Mislim da on samo želi da se takmiči, ali te ponekad ta želja može previše poneti. Mora da postoji linija između želje da se nadmećeš i ludila. Al je samo uradio ono što je mislio da je potrebno kako bih zaštitio momke. Naravno da je u košarci normalno da se bacaš za ničijom loptom, ali kada se bacaš u noge protivničkih igrača, ne može da se dogodi ništa dobro“.



No, Delavedova nije pravio incidente samo s igračima Atlante. U prethodnom krugu doigravanja zaradio je isključenje Taža Gibsona iz Čikaga. I ovaj put je Australijanac započeo kavgu tako što nije dopustio Gibsonu da izvuče nogu tokom klinča. To je iznerviralo krilnog centra Bulsa, koji je oštro reagova, pa je i on udario Delavedova. Barem je tako izgledalo na televiziji.

„Nisam ga udario. On je stopirao moju nogu i ja sam reagovao, ali nisam ga udario. Možda je izgledalo tako“, rekao je nakon utakmice Gibson koji je u toj situaciji takođe bio isključen. Delavedova nije dobio ni tehničku grešku.

„Ne možete pobeći od toga da se ovo sada već prečesto događa. Ne mogu reći da je namerno, ali se prečesto događa“, rekao je Redži Miler, sada u ulozi stručnog konsultanta, nakon incidenta s Horfordom.

Niko ne želi da kaže da je Delavedova sve ovo namerno uradio, jer bi to bile ozbiljne optužbe, ali su australijskog internacionalca mnogi u košarkaškom svetu uzeli za zub. Osim, naravno, igrača i trenera Klivlenda

„On je naš najtvrđi igrač“, smatra Džejms.

„Ne želimo nikoga da povredimo, ali utakmicu igraš da je dobiješ i agresivan si da to postigneš. Delavedova svakog dana trenira žestoko. Ide protiv očekivanja drugih i to radi svake večeri“.

I upravo to je obeležje onoga što je Delavedova napravio u nekoliko poslednjih utakmica za Klivlend. Nakon što se Kavsima povredio i Kajri Irving, Delavedova je morao da zauzme mesto u startnoj postavi iako je u ligaškom delu sezone u prvoj postavi bio tek 13 minuta. Igrao je u proseku 20,6 minuta, postizao 4,8 poena i imao tri asistencije. Još manji je učinak imao u seriji protiv Bostona, a onda se povredio Irving. U drugoj utakmici serije protiv Bulsa imao je po devet koševa i asistencija i odigrao dobro, ali to je bio tek nagoveštaj dobrih igara. U šestoj utakmici protiv Bulsa je bio ponajbolji igrač utakmice sa 19 koševa, a nakon što je bio loš na otvaranju serije protiv Atlante, usledile su dve dobre utakmice. U prvoj je imao 11 koševa, šest skokova i četiri asistencije, a u trećoj utakmici 17 koševa, tri skoka i dve asistencije. I status heroja domaćih navijača zbog primljenog udarca od Horforda. Četvrti meč završio je sa 10 poena, dva skoka i asistencijom.



Metju Delavedova je na NBA draft izašao pre dve godine, ali ga niko nije izabrao. Kroz nastupe u Letnoj ligi, osigurao je mesto na rosteru Klivlenda, koji je prošlu sezonu imao učinak 33-49, te dobio prvi pik na draftu. Ostalo znate – na leto se vratio Lebron, dovedeni su prvo Kevin Lav i hrpa veterana (Majk Miler, Šon Merion), a zatim i Džej Ar Smit, Timofej Mozgov i Iman Šampert, a Delavedova je jedan od retkih igrača koji su ostali na rosteru.

Nisu razlog tome bile bogzna kakve igre, već njegova borbenost na treninzima, što je "kupilo" i tadašnjeg trenera Majka Brauna, ali i aktuelnog Dejvida Blata. No, više od toga ga je u timu ostavila činjenica da je izuzetno jeftin igrač. On je ove godine zaradio tek nešto više od 800.000 dolara. Za te je novce u NBA ligi nemoguće pronaći pouzdanog i borbenog igrača s klupe.

A ta klupa Kavalirsa je napravila čudo u ovoj seriji. Kevin Lav se povredio protiv Bostona, Kajri Irving protiv Čikaga. Lebron Džejms ostao je "sam" protiv svih. No, onda su se ukazali Iman Šampert, Džej Ar Smit, Timofej Mozgov, Tristan Tompson i Metju Delavedova. Pa i Džejms Džouns. Svi su oni imali odlične role u poslednjim utakmicama koristeći sve ono što je Lebron radio za njih, ali i loše protivničke reakcije. Svi ovi igrači su igrama u plej-ofu sigurno povećali svoju vrednost.

Iako je većina iznenađena dobrim igrama ovog 24-godišnjeg beka, to sigurno nisu navijači Univerziteta Sent Meri iz Kalifornije. On je tamo odigrao sve četiri godine i vodio Sent Meri tri godine u NCAA turnir. Od prve je godine igrao punu minutažu, a na kraju je univerzitetsku karijeru završio s prosekom od 14,2 koša, 5,6 asistencija i 3,4 skoka. Apsolutni je rekorder svog koledža po broju utakmica, koševa, asistencija, šuteva za tri poena i procenta ubačenih slobodnih bacanja. Zbog svega toga su na Sent Meriju odlučili da povuku njegov dres sa brojem "8", kao tek drugom igraču kojem je ukazana ta čast.

Delavedova je tek jedan u nizu košarkaša iz Australije koji su igrali za Sent Meri, a povezanost ovog koledža i reprezentacije Australije je posebno zanimljiva priča. Počelo je sve kada je Rendi Benet, aktuelni trener kluba, u svojoj prvoj godini na koledž doveo Adama Kaporna, koji mu je sada pomoćnik, a usledio je Daniel Kikert, koji je u to doba postao najbolji strelac u istoriji univerziteta.

Sent Meri se tada već ozbiljno povezao s australijskom košarkom. Potpisali su ugovor s australijskim Institutom za sport, te iz njega nastavili da dovode košarkaše. Veliki doprinos dao im je Peti Mils, aktuelni igrač San Antonija, a onda je došao Metju Delavedova.

I dok je na Sent Meriju bio glavni igrač, vrlo brzo je shvatio da mu u NBA ligi nedostatak fizikalija neće dopustiti da igra stilom koji je gajio u NCAA košarci. U NBA ligi je morao da se žrtvuje, pruži sve od sebe i na svakom treningu se dokazuje. Postao je tvrd igrač u odbrani. Iako ni blizu najboljih defanzivnih igrača lige, Delavedova nikako nije "rupa" u odbrani, barem ne u dvobojima protiv bek-ap protivničkih igrača. Baciće se za svaku loptu, čita linije dodavanja i pokušava da preseče loptu.

U napadu ima odlično uigrane kombinacije s Tristanom Tompsonom koje obično završavaju zakucavanjem krilnog centra Kavsa, a u ovim poslednjim utakmicama je pokazao da ga protivnički igrači ne smeju ostaviti samog na šutu za tri poena. Kada igraš s Lebronom, ništa drugog ti osim toga i ne treba. A Delavedova, uz to, ima i veliki uticaj u odbrani.

Precizna statistika pokazala je kako odbrana Kavalirsa potpuno drugačije izgleda kada je Delavedova na parketu. Naime, defanzivni rejting, statistička kategorija koja izračunava broj koševa protivničke ekipe na 100 poseda, donosi veliku razliku s Delavedovom ili bez njega. Kada je on na parketu, Kavsi primaju 93, a bez njega čak 116 koševa.

Nije ni čudno da su ga zavoleli navijači Kavalirsa, baš kao što ga vole navijači reprezentacije Australije, za koju igra od 2009. godine, a nastupio je na Olimpijskim igrama u Londonu, te Svetskom prvenstvu u Španiji. No, tu je i onaj deo navijača koji će ga zapamtiti po ovim ekscesnim situacijama.

Sreća pa se neće igrati peta utakmica, jer smo sigurni da bi mu navijači Hoksa napravili žestok doček...

Preuzeto sa portala - Germanijak.hr

(FOTO: Action Images)
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.