Lebron iskoristio povredu Rouza i uz dramu presudio Čikagu, Feniks bolji od prvaka

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lebron iskoristio povredu Rouza i uz dramu presudio Čikagu, Feniks bolji od prvaka

Od šest utakmica NBA lige koje su odigrane minule noći, teško da se može naći neka za koju se može reći da je bila nezanimljiva. Od onih najuzbudljivjiih, ističu se dve: veliki derbi Istočne konfeencije, u kojoj je potpuno renovirani tim Klivlenda, predvođen Lebronom Džejmsom, posle velike borbe i produžetka savladao Čikago sa 108:114, te nastup razigranih Feniks Sansa koji su sa 94:89 pobedili aktuelnog šampiona, ekipu San >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Antonio Sparsa.

Posle poraza na startu sezone, i to pred svojim navijačima - od Njujorka, Klivlend je uspeo da se iskupi na pravi način, pobedivši jednog od glavnih rivala za vrh Istoka, i to na njegovom terenu.

Vrlo loše izdanje Lebrona pred navijačima Kavalirsa ne samo da se nije ponovilo i pred publikom Bulsa, već ju je on prilično nervirao svojim raznovrsnim nastupom - stigao je do 36 poena (šut iz igre 14/30), osam skokova, četiri asistencije, isto toliko osvojenih lopti i jedna blokada.

No, nije taj derbi protekao tek tako "dajte loptu Lebronu, on će sve da završi". Naprotiv. Niti se protiv Bulsa može samo tako, niti su Kavalirsi svoj mozaik tokom leta sklopili da bi svi bili u službi jednog igrača.

Pre svega, ekipa debitanta u NBA ligi, trenera Dejvida Blata, težila je dominaciji u ovom susretu kontrolisanjem reketa. Da su u tome delimično i uspeli, svedoči i dobijena skakačka borba pod obručima - Kavalirsi su imali 52 skoka (čak 20 ofanzivnih), Čikago 42. Bitan je, međutim, utisak koji su ostavili Kevin Lav i, naročito, rezervista Tristan Tompson, naspram igrača sa kojima su oni morali da se nose, Joakima Noe i Paua Gasola. Brojke bi sad tu možda i zavarale, a i pogrešno je košarku svoditi samo na statistiku, jer bi jedne rekle "reket je bio Klivlendov, pa ona dvojica su ubacila 32 poena, a Čikagovi centri su šutira 9/25", no niko nije imao pravu bazična sigurnost u stilu "reket je naš", jer su "bikovi" bili sjajni u defanzivi - imali su čak 14 blokada, od kojih Gasol šest, Noa tri, a Danlivi dve.

Čikago je, na drugoj strani terena, igrao svoju igru - timsku košarku. Ako bismo tu pozvali sada u pomoć one statističke brojke, one bi prilično lako to potvrdile, jer je od osam igrača koji su se upisali u strelce protiv Klivlenda, njih sedmorica dostiglo dvocifreni košgeterski učinak. I, kada se tome doda bolji šut spolja (13/31 naspram 3/15 Kavalirsa), a pritom se Lebronu ofanzivno priključio Kajri Irving sa 23 poena, te Lav i Tompson sa po 16, onda i ne čudi što se sve svelo na - dramu.

U njenom finišu, Čikago je bio oslabljen, jer je njegova prva zvezda, Derik Rouz, posle skoro cele dve sezone odustva usled povrede - izgleda uganuo levi skočni zglob u prvom poluvremenu, ostao potom još malo na terenu, ali u četvrtoj deonici morao da ode u svlačionicu.

Kada je na red došlo pet minuta odluke, Lebron je preuzeo stvari u svoje ruke: ubacio je osam od 16 poena Kavalirsa i poveo svoj tim do prvog ovosezonskog trijumfa. To nije sprečilo ni po 20 poena Rouza i Kirka Hajnirha, ni 15 Gasolovih, ni 14 Danilivijevih.

San Antonio je doživeo prvi poraz, i to na terenu Feniksa, gde je Ajzea Tomas postigao u četvrtoj deonici 10 od svoja 23 poena i svojim brojnim prodorima poveo Sanse do trijumfa nad šampionom.

Uz njega, još dvojica rezervisa ekipe iz Arizone su stigla do dvocifrenog košgeterskog učinka, po deset poena su dali Džerald Grin i Aleks Len, koji je imao i 11 skokova, dok je Markif Moris bio drugi strelac Sansa, iza Tomasa sa 20 poena, a Goran Dragić zastao na deset.

Kod branioca titul istakli su se Toni Parker sa 19, Tim Dankan sa 16 i Boris Dijao sa 13, ali Sparsi nisu uspeli da nađu odgovor na seriju Feniksa od 10:0 kojom su domaćini na minut do kraja poveli sa 92:87, posle čega su oba tima uspela da postignu samo jop po dva poena.

U derbiju Los Anđelesa, Klipersi su pomalo neočekivano imali priličnih problema sa Lejkersima, ali su uz čak 39 poena Blejka Grifina, te 22 Džamala Kraforda i 12 Krisa Pola uspeli da rezultatom 111:118 nanesu treći ovosezonski poraz gradskom rivalu, za kog je Džordan Hil ubacio 23, Brajant 21, a Dežeremi lin 17 poena.

Poen više od Grifina, čak 40, postigao je Rudi Gej u iznenađujućem trijumfu Sakramenta nad Portlandom od 103:94. Uz Geja, koji je šutirao 13/19 za dva, a 3/4 za tri poena, navijače Kingsa su obradovale partije Kazinsa i Kolisona, koji su postigli po 17 poena, dok su Oldridž sa 22 i Lilard sa dva manje bili najefikasniji akteri iz tabora Trejl-Blejzersa.

Uz debi Dežjsona Kida uz aut-liniju "Bredli centra", Milvoki je, predvođen sa 25 poena O-Džeja Mejoa uspeo da savlada Filadelfiju sa 93:81, a velika serija od čak 26 data i samo dva primljena poena omogućila je Memfisu da u gostima pobedi Indijanu sa 89:97.

Kod Grizlija se sa 22 poena istakao Zek Rendolf, koji je polovinu ubacio u trećoj deonici i meč završio sa 13 skokova, dobru podršku je imao u Marku Gasolu i njegovih 20 poena, te Majku Konliju koji je ubacio 17, dok odlazak Baksa na 2-0 nisu uspeli da spreče prilično raštimovani Pejsersi, čiji je najefikasniji igrač bio rezervista - Kris Koplend sa 16 poena i šutom iz igre 5/14.

Rezultati:

Indijana - Memfis 89:97

Čikago - Klivlend 108:114 (98:98)

Milvoki - Filadelfija 93:81

Feniks - San Antonio 94:89

Sakramento - Portland 103:94

LA Lejkers - LA Klipers 111:118
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.