Do sada neotkriveni detalji Jokićevih početaka: Kako je kasnio u napad, tražio od trenera da ga vadi iz igre i ko je jedini mogao da ga iznervira

Izvor: Telegraf.rs, 19.Feb.2017, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do sada neotkriveni detalji Jokićevih početaka: Kako je kasnio u napad, tražio od trenera da ga vadi iz igre i ko je jedini mogao da ga iznervira

Prvi trener Nikole Jokića Gradimir Marković nije iznenađen onim što može videti na NBA parketima. Sve to preslikano je iz vojvođanskih hala kada je dečak iz Sombora pravio prve korake, uz veliku podršku porodice.

Nikola je beležio sjajne rezultate i predvodio je svoju generaciju, ali nije sve od početka bilo idealno. Tražila se formula za motivisanje dečaka kome su pažnju odvlačili konji i druga interesovanja, s tim da je uvek na kraju ipak odlučivala ljubav prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << lopti. U tradicionalno uspavanoj somborskoj atmosferi, u danu u kom je Jokić zablistao protiv Golden Stejta sa prvim NBA tripl-dablom u karijeri, gospodin Marković nam je otkrio famu o njegovom igranju na poziciji pleja, uz detalje sa mečeva širom Vojvodine pre nego še stupilo na veliku scenu.

POČECI U KK SOMBOR

Trofejno, Jokićevi počeci su bili berićetni.

- Pripadao je generaciji koja je imala dobar rezultat, pet puta su bili finalisti prvenstva Vojvodine, tri puta prvaci. Ako bih opisao njega kao igrača u ono vreme, to je dete koje je bilo buckasto. Spore noge, slaba odbrana... Ali njega je krasila dobra tehnika. S obzirom na visinu, često čujem danas da je igrao pleja. Ne, nije igrao pleja. Ali smo ga često koristili za prenos lopte kao visokog igrača i nije bilo visokog igrača koji je mogao da ga čuva igrom "lice u lice".

Foto: Telegraf

KASNIO JE U NAPAD...

Nikola nije odustajao od svog stila, od najranijih dana.

- Kada ga gledam sada, kao da gledam dete od pre 10 godina. On se i danas igra, ne igra košarku. Bio je lucidan, košgeter, ali smo imali potrebu da prilagodimo igru njegovim karakteristikama. Često smo ga čekali da dođe iz tranzicije jer kasni da pristigne u napad, pitaju me da li sam pretpostavio dokle će dogurati.

- Ne, ni danas niko ne može da kaže kakvi su mu dometi, baš zbog tih karakteristika. Njemu su se sklapale kockice, išao je u sredinu koja mu odgovara. Tako je bilo kada je išao iz Sombora u Vojvodinu, zatim i u Mega Leks. Tako je bilo i sa NBA izborom, a ne da ode u evropski klub. S obzirom na njegov stil i ono što se igra u Evropi, mislim da tu ne bi napravio takav rezultat, ne bi se ovoliko pričalo o njemu.

Foto: Telegraf

ZNAČAJ PORODICE

Otac i majka, uz stariju braću Strahinju i Nemanju, kreirali su sudbinu mezimca.

- Svi treneri koji su radili sa njim dali su doprinos, ali radili su svoj posao. Najveći doprinos i ključnu ulogu odigrala je porodica. Imao je maksimalnu podršku, mezimče je, znatno mlađi od braće. Posebnu i odlučujuću ulogu odigrao je stariji brat Strahinja. To je sportska porodica, znaju košarku, ali je Strahinja bio kišobran i zvezda vodilja kada Nikolu treba vratiti na pravi put. Čujem se sa njihovim ocem, preko Fejsbuka smo prijatelji i onda ispratim neke njihove stvari. Kada je poslednji put dolazio u Sombor videli smo se i čestitao sam mu, rekao sam mu da pratim rad. Svaka čast, majstore...

- Sećam se da su i otac i majka dolazili na utakmice, čak su i vozili, u Bečeju je jednom čak samo majka bila. Tatin komentar je često znao da ignoriše, ali je taj komentar umeo i da ga iznervira, kad ga čuje sa tribina.

Foto: AP/Tanjug

TRENERU, VADITE ME NAPOLJE...

Nije voljni momenat uvek bio najveći kod Nikole. Bilo je problema u pojedinim trenucima da se motiviše.

- Koliko puta je bilo "treneru, daj vadite me napolje". Trebalo je poznavati ga. Nije on mogao da istrpi kritiku. Ali onda moj pristup nije bio "ovo ti ne valja" i "nemoj ovako". Nego "hajde probaj ovako". I taj pristup je davao rezultat. Nebrojeno puta je samo odmahnuo rukom i rekao da neće da igra.

- Onda ga "ohladim" dva tri minuta, ali ima u sebi sportsku drskost, da kaže "sad ću ja njima da pokažem". On nije bio ispod 20 poena, u Megi mu je sve odgovaralo. Ako ti treba da ga sačekaš da dođe iz tranzicije da bi imao siguran koš, treba ga istrpeti.  Taj stil igre kakav je gajio, kakav je bio, takav je sada. Blokira on, ali nije to ta odbrana, koja se zahteva. Zato u napadu sve strahovito nadomesti.

Nakon ove i priče iz osnovne škole "Dositej Obradović" u kojoj je Jokić prvi put pokazao talenat za košarku, u nedelju vas čeka još jedno posebno iznenađenje na portalu Telegraf!

(B. Vinulović)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.